Towards an appraisal of the academic literature on determinants of child labour in Turkey
Türkiye'de çocuk işçiliğinin belirleyenlerine ilişkin literatür üzerine bir değerlendirme
- Tez No: 379889
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İPEK EREN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: çocuk işçiliği, kapitalizm, neoliberalizm, finansallaşma, siyasal iktisat, child labour, capitalism, neoliberalism, financialization, political economy
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tezin birbiriyle bağlantılı iki amacı bulunmaktadır. İlk olarak, çocuk işçiliğinin artan öneminin sebeplerine ilişkin olarak literatürde yer alan hakim söylemin bir değerlendirmesinin yapılması hedeflenmiştir. İkinci amaç ise Türkiye'de çocuk işçiliğinin gelişim sürecinin, kapitalist gelişmenin siyasal iktisadı ve Türkiye'de özellikle 1980'lerden bu yana yaşanan krizler bağlamında ele alınmasıdır. Tezin temel argümanı şudur ki çocuk işçiliğini sürekli kılan yoksulluk, kentleşme, göç ve teknolojik gelişme arasındaki yapısal bağlantıların kavranabilmesi için kapitalizmin özellikle 1970'lerden bu yana değişen dinamiklerinin (sermayenin uluslararasılaşması, parasal sermayenin artmakta olan egemenliği, finansal sermayeye dayalı kapitalizm vb.) ve bu eğilimlerin neoliberal siyasal çerçevedeki yansımalarının yanı sıra bu süreçlerin bir sonucu olarak emeğin metalaşmasındaki derinleşmenin analize eklemlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis has two interrelated aims. First, it aims to assess the mainstream theoretical approaches that account for the causes of increasing significance of child labour. Secondly, it aims to locate the evolution of child within its political economic context of capitalist development and crisis in Turkey especially since the 1980s. The thesis argues that changing dynamics of capitalist development especially since the 1970s, (such as the internationalisation of capital, the growing dominance of money form of capital, the concomitant prevalance of finance dominated capitalism), and the manifestations of these trends in neoliberal policy frameworks as well as the resultant intensification in the commodification of labour should be reintegrated into the analyses of child labour to understand the structural interrelationships between poverty, urbanisation, migration, and technological developments as factors perpetuating child labour.