Individual and organizational predictors of perceiving workplace behaviors as counterproductive
Üretim-karşıtı iş yeri davranışları algılanışının bireysel ve örgütsel yordayıcıları
  1. Tez No: 379887
  2. Yazar: HANDE AĞCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YONCA TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Karşıtı İş Yeri Davranışları, Kişilik, Bireysel Değerler, Örgütsel Yordayıcılar, Counterproductive Work Behaviors, Personality, Individual Values, Organizational Predictors, Workplace Behaviors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışanlar tarafından algılanan üretim-karşıtı iş yeri davranışlarının yordayıcılarını açıklamaktır. Üretim-karşıtı iş davranışları algılanışının yordayıcılarını kapsamlı bir çalışmayla incelemek amacı ile çalışmaya kişilik özellikleri ve bireysel değerlerin yakınsal değişkenleri ve uzaksak değişkenler dahil edilmiştir. Öz-denetim, uyumluluk ve sorumluluk bilinci kişilik özellikleri yordayıcıları olarak dahil edilmiştir. Bireysel değerler ise, öz-aşkınlık ve muhafazacılık değerleri çerçevesinde, evrenselcilik, iyilikseverlik, uyma ve geleneksellik değerlerini içermektedir. Örgütsel yordayıcılar olarak, örgütsel belirsizlikten kaçınma (çalışmada örgütsel kural ve prosedürlerin açıklığı olarak tanımlanan) ve genel örgütsel adalet iklimi incelenmiştir. Üretim karşıtı iş yeri davranışları algılanışı, kötüye kullanma, çalma, geri çekilme, sabote etme olmak üzere dört alt boyut içermektedir. Analizler, 220 çalışan ile yürütülmüştür. Regresyon analizlerinin sonuçlarına göre, öz-denetim, sorumluluk bilinci, öz-aşkınlık değerleri ve örgütsel belirsizlikten kaçınma değişkenleri, üretim karşıtı iş yeri davranışları algılanışının tüm alt boyutlarını ve bir bütün olarak bu davranışları anlamlı olarak yordamaktadır. Muhafazacılık değerleri ise, çalma ve geri çekilme boyutlarıyla, genel üretim karşıtı iş yeri davranışları algılanışını yordamaktadır. Uyumluluk ve genel örgütsel adalet ikliminin kriterlerden hiç birini yordamadığı saptanmıştır. Regresyon analizlerinin yanı sıra, bireysel değerlerin özgün katkılarını açıklamak amacı ile bir göreceli önem analizi olan dominans analizi yürütülmüştür. Çalışmanın bulguları ve uygulanabilecek çözüm önerileri literatür temel alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the aim was to examine the predictors of perceived counterproductive work behaviors (PCWB) by employees. The proximal variables of personality characteristics and individual values and the distal organizational variables were included in the research to study the predictors of PCWB in a comprehensive fashion. Self-control, agreeableness and conscientiousness were hypothesized as the personality predictors, of universalism, benevolence, conformity and tradition under the frame of self-transcendence and conservation values were hypothesized as the individual values predictors, and organizational uncertainty avoidance (defined as clarity of organizational rules and procedures) and overall organizational justice climate were hypothesized as the organizational predictors of PCWB. Perceived counterproductive work behaviors were included the sub-dimensions of abuse, theft, withdrawal and sabotage. Analyses were conducted with 220 working adults. The results of regression analyses revealed that self-control, conscientiousness, self-transcendence values and organizational uncertainty avoidance significantly predicted all sub-dimensions and the PCWB composite, whereas conservation values predicted the theft, withdrawal sub-dimensions together with the compoiste PCWB. On the other hand, agreeableness and overall organizational justice variables did not predict any of the criteria. In addition to regression analyses, dominance analyses were conducted to reveal the relative contributions of individual values. The findings and implications of the study were discussed.