The effects of tax amnesties on tax revenue and shadow economy in Turkey
Türkiye'de başvurulan vergi aflarının vergi gelirleri ve kayıt dışı ekonomi üzerine etkileri
- Tez No: 379896
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR DERİN GÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Vergi Affı, Kayıtdışı Ekonomi, Vergi Geliri, Hata Düzeltme Modeli, Tax amnesty, Shadow Economy, Tax Revenue, Error Correction Model
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezde, 1985 sonrasında Türkiye'de gerçekleştirilen vergi aflarının kümülatif vergi gelirleri ve kayıtdışı ekonomi üzerindeki etkileri incelenmiştir. En küçük kareler ve hata düzeltme modelleri kullanılarak, elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Af yıllarına ilave olarak, afların af öncesi ve sonrası etkileri de analiz edilmiştir. Sonuçlar, vergi aflarının vergi gelirleri üzerine önemli bir etkisinin olmadığı yönünde olup, sadece 1989 yılına ait vergi kanununun, önceki bir yıl ve af yılı içinde vergi gelirlerinde artışa sebep olduğu bulunmuştur; vergi aflarıyla ilgili literatürle aynı doğrultuda olsa dahi, bu etkiler çok net olmaktan uzaktır çünkü af uygulamalarının sıklığı, aflardan kaynaklı etkilerin içiçe geçmesine ve birbirini etkilemesine neden olmuştur. Kayıtdışı ekonomi için de benzer sonuçlar geçerlidir. Kayıtdışı ekonomi modellemesinden önce, ilk olarak 'Para Talebi' yöntemi ile saklı ekonomi büyüklüğü hesaplanmış ve MIMIC yaklaşım da kullanılarak iki ayrı analiz yürütülmüştür. Sonuçlar birbirni destekler niteliktedir. 2002 yılı affı kayıtdışı ekonomiyi ciddi şekilde düşürmüştür. 2008 yılı affının ise kayıt dışı ekonomiyi artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes tax revenue and shadow economy implications of tax amnesties in Turkey after 1985. Cross-examination of amnesty effects was carried out through Ordinary Least Squares regression and Error Correction Model. In addition to amnesty years, pre and post effects of amnesties on revenue and shadow economy are analyzed. Results indicate that none of the amnesties necessarily display an escalating behavior for tax revenue except for 1988 amnesty. 1988 amnesty is found to increase tax revenue both in previous and actual years of the amnesty. Although results are in line with the previous literature on tax amnesties, amnesty implications are not very transparent since the frequency of amnesty practices is very high and they have mixed effects in Turkey. A similar conclusion is drawn for shadow economy as well. To begin with, shadow economy size is calculated through using 'Currency Demand Approach'. In the next step, separate estimations are conducted with shadow economy calculations by MIMIC and Currency Demand approaches. Results are confirmative; it is estimated that 2002 amnesty alleviate the shadow economy size significantly, while its effects may also be influenced by 2001 amnesty. 2008 amnesty is appeared to increase the shadow economy size according to both estimations.