The hierarchical structure among female prisoners: The case of Karılar Koğuşu by Kemal Tahi̇r
Kadın mahkumlar arasındaki hiyerarşik yapı: Kemal Tahir'in Karılar Koğuşu örneği
- Tez No: 379897
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAY TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: kadın, cezaevi, hiyerarşi, post modern antropoloji, edebiyat antropolojisi, woman, prison, hierarchy, postmodern anthropology, literary criticism
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez, Kemal Tahir'in 1940'lı yılların ilk yarısında, Malatya Cezaevi'nde edindiği kendi hapishane deneyimlerini aktardığı Karılar Koğuşu romanında anlatılan kadın mahkumlar arasındaki hiyerarşik yapılanmanın altında yatan faktörleri ortaya koymaya çalışmaktadır. Çalışma, edebiyat antropolojisi ile post modern antropolojinin düşünümsel/öze dönüşlü, yorumsal/açıklamalı ve bakış açısı/perspektif yaklaşımları kullanılarak kitabın yazınsal eleştirel analizine dayanmaktadır. Mahkumlar arasındaki hiyerarşik yapıyı etkileyen faktörleri ortaya çıkarmak için, yoğun betimleme yöntemiyle kitaptaki anlatımın çok detaylı bir yorumlaması yapılmıştır. Roman, çalışmada bahsedilen çeşitli nedenlere dayanarak etnografik bir metin olarak ele alındığından; çalışma da etnografik metnin etnografisi olarak ele alınabilir. Yazarın sosyal bilimci özellikleri ile anlatının antropolojik karakteristiği temel alınarak, anlatının geçtiği zamanın tarihsel ve sosyolojik arka planı da göz önünde bulundurularak yapılan çalışmada; kadın mahkumlar arasında gerçekten de bir hiyerarşik yapılanma olduğu, bu yapılanmanın ekonomik durum ve politik güç gibi yaygın sebepler kadar hapishanenin iç dinamiklerinden de etkilendiği ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın temel sonucu, araştırma sorusuna bağlı olarak kadın mahkumlar arasındaki hiyerarşik yapı olsa da, çalışmada beklenmeyen bazı sonuçlar da elde edilmiştir. Toplumsal cinsiyet önyargıları ve etnik ve dini toplumsal sınıf düzenine dair kitaptaki anlatılar, bu faktörlere bağlı olarak mahkumlar arasında gelişen hiyerarşik konumlanmalara dair bilgilerin elde edilmesini ve ortaya konmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis tries to put forward the underlying factors of the hierarchical position of woman prisoners within the novel of Karılar Koğuşu written by Kemal Tahir through his lived experiences in Malatya Prison during the first half of 1940s. This study is based on literary critical analysis of the book by means of reflexive, interpretive, standpoint approaches of postmodern anthropology, and literary criticism of literary anthropology. In order to reveal the factors that affect the hierarchical structure among prisoners, a very detailed interpretation of the narration in the book is made through the method of thick description. As Karılar Koğuşu is handled as an ethnographical factual fiction due to several reasons, this study becomes ethnography of ethnography. On the basis of the author's social scientist feature and the anthropological characteristics of the narration, considering the historical and sociological background of the time being narrated, it is presented that there is a hierarchical structure among female prisoners, and this structure is affected by the prison's internal settings as well as common factors such as economic status and political power. Although the primary outcome of the study is about the hierarchy between woman prisoners due to the research question, also unexpected results are obtained through this study. Owing to gender bias and ethnic/religious stratification narrations within the book, hierarchical positioning among the prisoners dependent on these factors is also acquired and revealed.