Hedonistic consumerism:an exploratory case study of the changing consumer culture in Turkey
Hedonik tüketim: Türkiye'de değişen tüketim kültürünün açıklayıcı durum çalışması
  1. Tez No: 379895
  2. Yazar: BÜŞRA ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türk tüketim kültürü, tüketim, hazcılık, Avrupa BütünleĢmesi, Turkish consumer culture, consumption, hedonism, the EU, the European integration
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin Avrupa ekonomik ve kültürel coğrafyasıyla bütünleşme sürecinde Türk tüketim kültüründe ortaya çıkan yeni unsurları ve önceden beri var olan tüketim formlarındaki dönüştürücü etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca araştırmalar haz kaynaklarına, tüketime yol açan motive edici etkenlerine ve tüketici kapitalizmin sembolik sistemde ideoloji olarak nasıl mala dönüştürülüp reklam stratejileriyle satıldığına dayanmaktadır. Son olarak, özellikle 1980 ve 1990 Türkiye'sinden reklam örnekleriyle, bu konuda bir uzmanla yapılmış bir röportajla ve çeşitli gruplara uygulanmış bir anketle, elde edilen sonuçlar analiz edilmiştir. Bu çalışma, AB'nin aday ülkelerinden biri olan Türkiye'deki sosyal, ekonomik ve kültürel etkilerini inceleyerek AB çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the reasons behind the newly emerging elements within the consumer culture in Turkey during the process of her integration with the European economic and cultural geography and the latter's transformative effect on the already existing forms of consumption. This study is also based on what the sources of pleasure and the motivational determinants of consumption are and how the consumer capitalism itself became a commodity and was sold through advertising. Lastly, the consumer culture of Turkey especially in the 1980s and 1990s is analyzed as a case study through data collection from advertisements, an interview with an expert and a questionnaire conducted on focus groups. This study contributes to the EU studies focusing on its social, economic and cultural influence on Turkey as one of its candidate countries.