Deleuze and Guattari's encounter with Beckett within the context of desiring machines
Deleuze ve Guattari'nin arzulayan makineler kapsamında Becket'le karşılaşması
  1. Tez No: 379900
  2. Yazar: BESTE ÖZTÜRK BAKACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gilles Deleuze, Felix Guattari, Samuel Beckett, Arzu Makinesi, Arzu Kuramı, Gilles Deleuze, Felix Guattari, Samuel Beckett, Desiring Machines, Desire Theory
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu tezde, iki ciltlik Kapitalizm ve Şizofreni kitaplarında Samuel Beckett'e yapılan referanslar temel alınarak, Gilles Deleuze ve Felix Guattari'nin arzulayan makineler kavramsallaştırmasına dayanan sosyal teorileri incelenmiştir. Beckett'in yapıtlarının merkeze konulması, arzuyu eksiklik üzerinden okuyan geleneksel arzu kuramının karşıtı bir perspektifle, Deleuze ve Guattari'nin arzulayan makineler kavramsallaştırmasının açtığı yeni yolların kavranmasında önemli bir rol oynamıştır. Öte yandan, bu tezde Beckett'in yapıtlarına yeni bir yorum getirilmesi amaçlanmıştır. Arzulayan makineler kavramsallaştırmasının toplumsal ve siyasal sonuçları ile bu çerçevede ortaya konan öznelliğin çıkarımları Beckett'in seçilen çalışmaları ile yorumlanmıştır. Böylelikle, 'Beckett Çalışmaları'na bakıldığında ana akımın dışında kalmış olan, yeni ve radikal bir okuma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis Gilles Deleuze and Felix Guattari's social theory, which is based on their conceptualization of desiring machines, is analyzed within the references to Samuel Beckett's works in two volume Capitalism and Schizophrenia. Focusing on Beckett's works play a key role to comprehend the new ways that Deleuze and Guattari's desiring machines introduced, within their perspective against the traditional approach to desire which handles it in the context of lack. Besides, in this thesis a new interpretation on Beckett's works is offered. Beckett's selected works are presented within the social and political consequences of the conceptualization of desiring machines, and its implications on the notion of the subjectivity that is set forth in this framework. Thus, a new and radical reading is made that is stayed out of the mainstream when 'Beckett's Studies' is viewed.