Class experiences of shopping mall workers in Ankara
Ankara'daki alışveriş merkezlerinde çalışan işçilerin sınıf deneyimleri
  1. Tez No: 379901
  2. Yazar: AYÇA ÜNSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: sınıf, temizlik işçileri, alışveriş merkezleri, güvencesiz istihdam, class, cleaning workers, shopping malls, precarious employment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez Ankara'daki alışveriş merkezlerinde taşeron olarak çalışan temizlik işçilerinin sınıf tecrübelerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda güvencesiz çalışma koşullarının sendikal örgütlülüğü, işçilerin sınıf bilincini ve gelecekten beklentilerini nasıl etkilediğine odaklanmaktadır. Bununla birlikte, işçilerin müşterilerle ve şeflerle ilişkilerinde sınıf farklarını nasıl bir özsaygı meselesi olarak deneyimlediklerini, toplumsal eşitsizlikleri nasıl anlamlandırdıklarını ve sınıf farklarını ne ölçüde içselleştirdiklerini analiz etmektedir. Güvencesiz istihdam yapısının ve derinleşen sınıf farklarının alışveriş merkezlerinde çalışan işçiler tarafından nasıl tecrübe edildiği çalışmada özellikle vurgulanmıştır. Tezin alan çalışması Ankara'daki iki büyük alışveriş merkezinde çalışan 20 temizlik işçisi ile yarı - yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar yoluyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the class experiences of the subcontracted cleaning workers, working in the shopping malls in Ankara. The study focuses on the precarious working conditions in terms of their effects on unionization, class consciousness, and future dreams of the workers. It also analyses how the workers experience class differences as a matter of self-respect in their relations with customers and chiefs, how they explain social inequalities, and to what extent they internalize class differences. Special emphasis is put on how precarious forms of employment and deepening class differences, are experienced by the workers. The field research of the study was conducted through semi – structured in - depth interviews with 20 cleaning workers in two large scaled shopping malls in Ankara.