Consumer willingness to pay for organic chicken and milk in Kuşadası, Turkey
Kuşadası'ndaki tüketicilerin organik tavuk ve süt için fiyat primlerinin tahmini
  1. Tez No: 379899
  2. Yazar: RENGİN MERYEM AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP AŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Gıdalar, Çift Kısıtlı Koşullu Değerleme, Çift Kısıtlı Logit Modeli, Organic Foods, Dichotomous Contingent Valuation, Double Bounded Logit Model
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, tüketicilerin organik tavuk ve süt için ödemek istedikleri fiyat primini bulmak ve bunun yanında da organik gıdalara karşı algılarını anlamaktır. Bu amaç için ekonometrik analizler Çift Kısıtlı Dikotom (İkili) Seçim, Koşullu Değerleme Metodu ve çift kısıtlı logit modeli ile yapılmıştır. Tavuk ve süt vakaları için gerekli data Kuşadası'nda Temmuz ve Ağustos ayları ile Eylül ayının ilk iki haftasında 720 kişi ile yapılan yüz yüze anketler sonucu elde edilmiştir. Anketlerde hem sosyo-demografik özelliklerle ilgili hem de tüketim alışkanlıklarıyla ilgili sorulara yer verilmiştir. En iyi modele karar vermek için değişkenler arasındaki korelasyonlar dikkate alınmış ve Akaike Bilgi Kriteri her adımda en anlamsız değişken düşürülerek minimize edilmiştir. Sonuçların gösterdiği üzere, organik tavuk tüketicileri genelde yaşça büyük ve çocuğu olan kadınlardır. Yüksek gelire, gıda ve gıda güvenliği hakkında daha çok bilgiye sahip olmanın ve daha önceden organik gıda tüketiyor olmanın da ayrıca ödeme isteği üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Süt vakasında ise, daha ziyade genç – emekliler haricinde - ve çocuk sahibi olmayan tüketiciler organik süt için daha fazla ödemeye isteklidir. Burada da gıda ve gıda güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak ile organik gıdaları önceden de tüketiyor olmak ödeme istediğini arttıran faktörler olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the consumer perceptions of consumers for organic foods and as well as finding their willingness to pay for organic chicken and milk. To this end, the econometric analysis is conducted by using double bounded dichotomous choice contingent valuation method along with a double bounded logit model. The data is created by conducting face to face surveys with a total of 720 people for chicken and milk cases on July, August and the first two weeks of September in Kuşadası. In the survey, both socio-demographic variables and habitual variables are utilized. In order to decide on the best models, correlations between the variables are taken into consideration and Akaike Information Criteria is minimized by dropping the most insignificant variables step by step. As the results show that, organic chicken consumers are generally females with an older age and children. Having a higher income, knowledge about foods and the prior consumption of organic foods is decisive on the willingness to pay. In the milk case, people with a younger age and no children are willing to pay more for organic milk, except that pensioners are willing to pay more for organic milk. Again knowledge on food and food security, and prior consumption of organic foods positively affects the willingness to pay for organic milk.