The formation of the Bosniak nation
Boşnak milletinin oluşumu
  1. Tez No: 379914
  2. Yazar: AYÇA BERNA GÖRMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NURİ YURDUSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bosnalı Müslümanlar, Boşnaklar, millet oluşum süreci, ethnosembolizm, Bosna, Bosnian Muslim, Bosniak, nation formation, Bosnia, ethnosymbolism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada Boşnakların millet oluşum süreci milliyetçilik yaklaşımları üzerinden incelenmiştir. İlk olarak modern yaklaşım, primordial yaklaşım, perennial yaklaşım ve ethnosembolik yaklaşım incelenmiş ve daha sonra Boşnakların millet oluşum süreci ethnosembolist yaklaşım üzerinden anlatılmıştır. Ethnosembolist yaklaşımın seçilme sebebi bu yaklaşımı savunanların millet oluşum sürecinde sübjektif unsurlara önem vermeleridir. Ortak ata miti, paylaşılan kültür ve değerler gibi sübjektif unsurlar etnosembolik yaklaşımı benimseyenlere göre millet oluşum sürecinde büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada Bosnalı Müslümanların millet olmasını sağlayan üç dönüm noktası olduğu savunulmaktadır. Bu dönüm noktaları Avusturya Macaristanın 1878'de Bosnayı işgal etmesi, 1968'de Bosnalı Müslümanların ayrı bir millet olarak tanınmaları ve 1992 ile 1995 arasında gerçekleşen Bosna savaşı olarak belirlenmiştir. Bu dönüm noktaları ve bu noktaların millet oluşum sürecindeki önemleri bu çalışma kapsamında incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the process of the formation of Bosniak nation with references to the approaches to nationalism. In this study four approaches to nationalism, modernists, primordialists, perennialists and ethnosymbolists, are analyzed first and ethnosymbolist approach is taken as the basis of the study in evaluating the formation of the Bosniak nation due to the fact that ethnosymbolists put emphasis on formation of nation rather than nation-state and they argue that subjective elements such as myth of common ancestry, shared culture and values have great importance in constituting nation. It is argued that there are three turning points in the history of Bosnian Muslims that led to the formation of the Bosniak nation. These are Austro-Hungarian occupation of Bosnia in 1878, the recognition of Bosnian Muslims as a separate nationality in 1968 and Bosnian war between 1992 and 1995. In this study, these turning points and their relevance for the formation of nation is analyzed.