Open ended questions as an alternative to multiple choice: Dilemma in Turkish examination system
Çoktan seçmeli sorulara alternatif olarak açık uçlu sorular: Türk sınav sisteminde ikilem
  1. Tez No: 379918
  2. Yazar: BENGİ BİRGİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoktan Seçmeli ve Açık Uçlu Sorular, Bilişsel Strateji, Öz Kontrol, Endişe, Efor, Multiple Choice and Open-Ended Questions, Cognitive Strategy, Self-Checking, Worry, Effort
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalışma, açık uçlu ve çoktan seçmeli soruların ayrımsal etkisini üst biliş ve duyuşsal boyutlardan incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, üst biliş olgusunun bilişsel strateji ve öz kontrol olarak adlandırılan iki alt boyutu ve duygu olgusunun efor ve endişe olarak adlandırılan iki alt boyu üzerinden; 8. sınıf öğrencileri (N=10), branş öğretmenleri (N=16) ve akademisyenlerin (N=6) ortak deneyimlerinden yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Olgu bilim yöntemi kullanılan bu araştırmada katılımcıların ortak görüşlerinden çıkarım yapabilmek için bilişsel görüşmeler kullanılmıştır. Istanbul ve Ankara'dan devlet ve özel ortaokullarından, çoktan seçmeli ve açık uçlu sorular hakkında önceden deneyim sahibi olan 8. sınıf öğrencileri, temel branş öğretmenleri ve akademisyenlerden oluşan katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Katılımcılar içerisinden seçilen bir grup öğretmen (N=6) ile tek seferde tüm alt boyutları tartışabilmek için odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak bilişsel görüşmelerde kullanılacak olan görüşme soruları önceden üç uzman tarafından kontrol edilmiş, pilot çalışma yapılmış ve ölçek katılımcılardan gelen dönütler ile geçerlik ve güvenirliği sağlamak için çalışma boyunca geliştirilmiştir. Toplanan verileri yorumlayabilmek için veriler kodlandıktan sonra örüntü içeren paralel ifadeler yirmi üç kategori altında birleştirilerek dört ana tema altında sıralanmıştır. Ardından nitel veri analizi nicelleştirilerek ifadeler betimsel ve yordamsal olarak sunulmuştur. Verilerden çıkarılan sonuca göre açık uçlu sorular, 8. sınıf öğrencilerinin bilişsel strateji ve öz kontrol becerilerini daha fazla çalıştırdığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğrenciler açık uçlu soru çözerken daha fazla efor harcamaktadır. Ancak çoktan seçmeli soruların açık uçlu soru formatına göre daha fazla endişe yarattığı sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore differential effects of multiple choice (MC) and open-ended (OE) question formats in terms of metacognitive and affective dimensions. Each dimension (e.g. cognitive strategy, self-checking, worry and effort) was explained to be perceived from common experiences of eighth grade students (N=10), branch teachers (N=16) and academicians (N=6). Phenomenological research was conducted to collect common experiences of participants through cognitive interview. Purposeful sampling method was used to select the participants of the study. According to sampling method, the interviewees from public schools in Istanbul and a private school in Ankara were composed of eighth grade students (N=10), teachers from basic branches of secondary school (N=16) and academicians (N=6) who have background experience with MC and OE. A group of teachers (N=6) in the private school also participated in focus group interview to look into the dimensions of the study altogether. The data collection method was cognitive interview. Interview questions were reviewed by three experts and instruments were developed throughout the study for validity and reliability intentions. Qualitative data analysis was used to explicate collected data. After the collected data had been coded, expressions including parallel patterns were combined into twenty-three categories and four themes emerged. The results of data analysis indicated that OE allows eighth graders to use their cognitive strategy and self-checking metacognitive skills more often than MC. It also indicated that more effort is needed for OE than MC. However, the results also indicated that MC created much more worry than OE.