From cooperative work to seasonal employment: The change of agricultural labor in the case of Çiçekpınar
Ortak çalışmadan mevsimlik istihdama: Çiçekpınar örneğinde tarımsal emek değişimi
- Tez No: 379917
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BARIŞ ÇAKMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: tarımda kapitalizm, kırsal değişim, tarımsal emek, capitalism in agriculture, rural change, agricultural labor
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez, Çiçekpınar köyünde ortak çalışmadan mevsimsel istihdama geçiş şeklinde ortaya çıkan tarımsal emek değişimini incelemeyi amaçlamaktadır. Üretim biçimlerini dönüştürerek tarımsal hayata nüfuz eden kapitalizmin bu değişim üzerindeki etkilerini sorgulamaktadır. Bu anlamda, çalışmanın temel soruları, kapitalist gelişme ile beraber dönüşen üretim biçimlerini, bu dönüşümün arkasındaki dinamikleri ve yapıları, bunun tarımsal emek üzerindeki etkilerini Çiçekpınar örneği bağlamında inceleyecek şekilde hazırlanmıştır. Analizler, Çiçekpınar köyünde 25 köylü ile yapılan yarı-yapılandırılmış mülakatlara dayanan saha araştırması ve bunları destekleyecek bir takım niceliksel veriler aracılığı ile yapılmıştır. Tezin ortaya koyduğu temel argüman, kapitalizmin belirli politik, ekonomik, teknolojik ve sosyal koşulları yaratarak Çiçekpınar'daki üretim biçimlerini aşamalı olarak dönüştürdüğüdür. Üretim biçimlerindeki bu dönüşüm, tarımsal emeğin değişimine de neden olmuş ve bu değişim, hem üretim sürecini hem de sosyal ve politik alanı bir çok açıdan etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at examining agricultural labor change in Çiçekpınar village which has revealed in the form of shift from cooperative work to seasonal employment. It questions the effects of capitalism's penetration into agricultural life over this shift through initiating the transformation of the forms of production. In this sense, main questions have been organized to scrutinize the transforming production forms through capitalist progress, the specific dynamics and structures behind this transformation and its effects over agricultural labor in particular to the case. The analysis of the study is conducted by the field research through semi-structured interviews with 25 villagers in Çiçekpınar and some quantitative data to supplement them. It concludes that capitalism has gradually converted the production forms in Çiçekpınar through certain political, economic, technological and social conditions. This has directly resulted in agricultural labor change by the shift from cooperative work to seasonal employment, which has affected both (1) production process and (2) social and political terrain in various aspects.