Nationalist conservatism and its enemies: Communists, jews, donmehs and free masons in Büyük Doğu, Serdengeçti̇ and Sebi̇lürreşad
Milliyetçi muhafazakarlık ve düşmanları: Büyük Doğu, Serdengeçti ve Sebilürreşad Dergilerinde komünistler, yahudiler, dönmeler ve masonlar
  1. Tez No: 379919
  2. Yazar: ECE KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçi muhafazakarlık, düşmanlar, Büyük Doğu, Serdengeçti, Sebilürreşad, Nationalist conservatism, the enemies, Büyük Doğu, Serdengeçti, Sebilürreşad
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma, günümüz Türkiye'sinde sağ siyaset üzerinde hala etkisini devam ettirdiğini gözlemlediğimiz milliyetçi muhafazakar söylemdeki düşman temsillerini ele almaktadır. Çalışmanın temel amacı, milliyetçi muhafazakar söylemde Türk milletinin karşısında düşmanlaştırılan komünistlere, Yahudilere, Dönmelere ve Masonlara dair nasıl bir tablo çizildiği ve ortaya çıkan bu düşman tablosunun milliyetçi muhafazakar söylem açısından nasıl bir işleve sahip olduğuna yanıt aramaktır. Bu amaçla çalışmada, Necip Fazıl Kısakürek, Osman Yüksel Serdengeçti ve Eşref Edib Fergan'ı kapsayan milliyetçi muhafazakar entellektüel figürlerin söylemi ile milliyetçi muhafazakar çizgide yayın yapmış olan Büyük Doğu, Serdengeçti ve Sebilürreşad dergileri incelenmektedir. Çalışmada ortaya atılan temel argüman, komünistleri, Yahudileri, Dönmeleri ve Masonları Müslüman Türk milletinin refahı ve saadeti önünde birer engel olarak resmeden milliyetçi muhafazakar söylemin, onları toplumsal antagonizmaların baş aktörleri olarak temsil ettiğidir.
Özet (Çeviri)
This study offers an analysis of the representation of the enemies for nationalist conservative discourse, which has an ongoing influence on the present day Turkish right-wing politics. It aims to illuminate how and why the communists, Jews, Donmehs and Free Masons are articulated as the enemies vis-a-vis the Turkish nation in the discourse of nationalist conservative intellectuals, including Necip Fazıl Kısakürek, Osman Yüksel Serdengeçti and Eşref Edib Fergan. To this aim, the periodicals of Büyük Doğu, Serdengeçti and Sebilürreşad, identified with nationalist conservative stance are examined. In this framework, this study argues that by positioning the communists, Jews, Donmehs and Free Masons against the felicity and prosperity of the Muslim Turkish nation, nationalist conservatism represents them as the main perpetrators of social antagonisms.