How do care types and individual differences contribute to emotion understanding skills of children under the care of social services?
Farklı bakım türlerı ve bireysel farklılıklar sosyal hizmetlerin bakımı altındakı çocukların duyguları anlama becerilerine nasıl katkıda bulunuyor?
- Tez No: 379930
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duyguları anlama, mizaç, koruma altındaki çocuklar, emotion understanding, temperament, care types, preschool children
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Çocuğun erken bakım deneyiminin, sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde etkisi vardır. Kurumlarda kalan çocukların duyguları anlama becerilerinde güçlükleri olduğu ve bu problemlerin, koruyucu aile ya da evlat edinme süreci sonrasında da devam ettiği görülmüştür (Pears ve Fisher, 2005 Luke & Banerjee, 2012). Duyguları anlama konusundaki araştımalar bu alandaki gelişimsel değişimlerin genellikle 2 ve 5 yaş arasında gerçekleştiğini göstermiştir (Dunn & Cutting, 1999). Bunun yanısıra, mizaç özelliklerinin de duyguları anlama konusunda önemli bir rol oynadığı bulunmuştur (Stifter, Cipriano, Conway ve Kelleher, 2008; Pons & Harris, 2005). Türkiye'de çocuk koruma hizmetleri kapsamında, birden fazla bakım türü mevcuttur. Bu araştırma, bakım türlerinin etkilerinin, mizaç özelliklerine göre nasıl farklılaştığını ortaya koymak için yürütülmüştür. Bu nedenle bu çalışmanın amacı; ev, kurum, koruyucu aile, çocuk evi ve sevgi evlerinde kalan 3-5 yaşlarındaki çocukların duyguları anlama becerilerini mizaç özelliklerinin de ara bulucu etkisini belirleyerek, farklı bakım türlerinin etkisini araştırmaktır. Bulgular bakım tiplerine göre çocukların duyguları tanımasında temel farklılılar olduğunu göstermiştir. Özellikle, sevgi evlerinde ve düşük SES koşullarında aileleri yanında kalan çocuklar, yuvalarda kalan çocuklara oranla duygu tanımada daha iyi performans göstermiştir. Çocukların farklı duyguları anlama puanları karşılaştırıldığında ise mutluluk, üzüntü, korku ve şaşırma gibi temel duyguları tanımada daha iyi performans gösterdikleri; ama gurur ve utanç duygularını tanımada daha düşük bir performans gösterdikleri gözlenmiştir. Son olarak, mizaç özellikleri ile duyguları tanıma becerisi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu çalışma sonuclarına göre kurum bakımındaki çocukların gelişimi konusunda yeni düzenlemelere yol gösterecek bazı pratik uygulamlar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Early caregiving environment has a great influence on young children's socio-emotional development. It has been found that young children who have been raised in institutional settings are at risk for deficits in their emotion understanding skills. Research findings also suggested that harmful effects of early care environment would continue into foster care or adoption (Pears & Fisher, 2005; Luke & Banerjee, 2012). Indeed, researchers have investigated developmental differences in individuals' ability to understand emotions. The developmental changes are found as usually occurring between the second and the fifth year of life (Dunn & Cutting, 1999). Besides, temperamental characteristics are found to play a crucial role in emotion understanding in young children (Stifter, Cipriano, Conway & Kelleher, 2008). In Turkey, currently several different care types exist under the government's child protection services. There is a gap in the literature about the effects of different care types on children's emotion understanding and how these effects vary based on the different temperamental characteristics of children. Therefore, the present study explores emotion understanding abilities in 3 to 5 year olds by identifying the contribution of being raised in different settings which are low SES homes, institutions, care villages and child homes and the moderating role of temperament. There were core differences found in care types. Investigating emotion understanding development in children in early years can be expected to reveal important outcomes about later social functioning. The sample for this study includes children in care to reveal some practical outcomes on the issue.