Bergson's method of intuition: Towards a philosophy of life
Bergson'un sezgi metodu: Bir yaşam felsefesine doğru
- Tez No: 379937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇIRAKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: sezgi, süre, özgürlük, yaratıcılık, yaşam felsefesi, intuition, duration, freedom, creativity, philosophy of life
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bergson'un sezgi metodu izlenerek nasıl bir olanaklı yaşam felsefesinin ortaya çıkabileceğini göstermek ve Bergson'un iki temel nosyonu olan sezgi ve dureé'nin akış ve değişim içerisinde olan yaşamı anlamaya nasıl muktedir olduğuna vurgu yapmaktır. Bilimsel metodlar, statik kavramlar ve klasik felsefe yaşamın akışını anlamaya yetkin değillerdir. Bu çalışmada yaşamın akışını ve gelişim sürecini anlamaya yatkın bir felsefenin mümkün olabileceği fikrine vurgu yapılmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle Bergson'un sezgi metodu incelenecek ve analiz metoduyla olan farklılığına işaret edilmekte, ardından sezginin gelişim süreci ve sezgi, intelekt ve içgüdünün bu süreç içerisindeki ilişkisine değinilmektedir. Ayrıca durée kavramının önemi ve onun matematiksel zamandan farkı analiz edilmektedir. Son olarak da sezgi, durée ve yaşam kavramları arasındaki bağıntı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to show how a possible philosophy of life can arise by following Bergson's method of intuition and to make emphasis on how Bergson's two fundamental notions (intuition and duration) are capable of grasping the flux of life. The scientific methods, static concepts and classical philosophy are not able to understand the flow of life. Throughout this study it is pointed out a possible philosophy that is able to grasp the flow and the evolution of life. For this aim, Bergson's method of intuition is investigated and the difference between the method of intuition and analysis is pointed out. Then, the evolution of intuition and its relation with instinct and intellect are examined. Moreover, the significance of duration and its difference from mathematical time are analyzed. Finally, the relations between intuition, duration and life are examined.