The relationship between collective guilt and two modes of group identification: Ingroup glorification and ingroup attachment
Kolektif suçluluk duyma ile iki tür grup kimliği arasındaki ilişki: Grubu yüceltme ve gruba bağlılık
- Tez No: 379938
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kolektif Suçluluk Duygusu, Gruba Bağlılık, Grubu Yüceltme, 6-7 Eylül Olayları, Collective Guilt, Group Attachment, Group Glorification, Events of September 6-7
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı 6-7 Eylül Olayları bağlamında kolektif suçluluk duygusu ile iki tür grup kimliği (grubu yüceltme ve gruba bağlılık) arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca, diğer bir amaç ise 6-7 Eylül olayları anlatılırken kullanılan mesajın perspektifinin kolektif suçluluk duygusu ile grup kimliği arasındaki bu ilişkiye olan etkisini incelemektir. Gruplarına yüceltme seviyesinde kendilerini tanımlayan insanların bağlı oldukları grupların yaptıkları yanlışları kabul etmeme eğilimleri varken gruplarına aidiyetleri bağlanma seviyesinde olan insan gruplarının hatalarını kabul edip bunları düzeltmek için yollar ararlar. Bu yüzden, grubu yüceltme ile kolektif suçluluk duygusu arasında olumsuz bir korelasyon olması beklenirken, gruba bağlılıkla kolektif suçluluk duygusu arasında pozitif bir korelasyon beklenmektedir. Ayrıca 6-7 Eylül olaylarını failin gözünden okuyan insanların mağdurun gözünden ve nötür bir gözden okuyan insanlara göre daha fazla suçluluk duyacağı beklenmektedir. Son olarak, mesajın perspektifinin grup kimliği ile kolektif suçluluk duygusu arasındaki ilişki üzerinde düzenleyici bir etkisi olacağı beklenmektedir. Çalışma sonuçları grubu yüceltme ile kolektif suçluluk duygusu arasında negatif bir korelasyon olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak, gruba bağlılık ile kolektif suçluluk duygusu arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca, analiz sonuçları mesaj perspektifinin kolektif suçluluk duygusu düzeyini etkilemediğini göstermiştir. Son olarak ise, mesaj perspektifinin iki tür grup kimliği ile kolektif suçluluk duygusu arasındaki ilişkide düzenleyici bir rolü olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study to explore the relationship between collective guilt and two modes of group identification: group glorification and group attachment in terms of“Events o September, 6-7”and I also explore the effect of perspective of message that is used for reporting the events of September 6-7 on this relationship between collective guilt and group identification. People who identify themselves with their group in glorification level tend to reject their ingroups wrongdoings whereas peoplewho identify themselves with their group in attachment level accept their ingroup's harmful actions and try to find ways to repair them. Therefore, it is hypothesized that there will be a negative correlation between group glorification and collective guilt while the correlation between group attachment and collective guilt will be positive. Also, it is hypothesized that people who read message about the events of September 6-7 from the perpetrator perspective will feel more collective guilt than people who read neutral or victim perspective. Lastly, it is hypothesized that perspective of the message will moderate the relationship between group identification and collective guilt. Results of the study revealed that there is indeed a significant negtive relationship between group glorification and collective guilt. However, no significant correlation is found between group attachment and collective guilt. Also, it is found that perspective of the messages does not affect the level of collective guilt. Lastly, the results showed that perspective of messages did not moderate the relationship between two modes of group identification and collective guilt.