The relation between consciousness and the ego: The question of ethics in sartre's early philosophy
Bilinç ve ego ilişkisi: Sartre erken dönem felsefesinde etik sorusu
- Tez No: 379936
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇIRAKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilinç, Ego, Özgürlük, Hiçlik, Varoluşçu Etik, Consciousness, Ego, Freedom, Nothingness, Existentialist Ethics
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırma bilinç ve ego kavramlarının ilişkisi üzerinden Sartre'ın erken dönem felsefesinde etik sorusunu sormaktadır. Bu amaç dahilinde araştırma üç bölüme ayrılmıştır. İlk bölüm, bilinç ve ego ilişkisini incelemektedir. Bu ilişki içersinden bilinç tözsel olmayan, kendiliğinden ve özerk bir mutlak, aynı zamanda bir hiçleyici güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Ego ise bu bilincin özgür, yaratıcı ve orijinal bir ürünü olmaktadır. Bu zeminde, Sartre bilinci hiçlik ve özgürlükle özdeşleştirmekte ve bu özdeşim özgür öz-belirlenimimize işaret etmektedir. Dolayısıyla, araştırmanın ilk kısmı kim olduğumuz sorusuna özgür öz-belirlenim üzerinden cevap vermektedir. Bu sonuç, Sartre felsefesinde etiğin olanağının sorgulanmasına sebep olmaktadır, çünkü Sartre etik eylem ya da etik için hiçbir zemin verememekte gibi görünmektedir. Bu zemin eksikliği, Sartre'ın ahlaki görecelilik ya da nihilizmle suçlanmasının sebeplerinden bir tanesidir. Sonuç olarak, ikinci kısım Sartre felsefesinde genel olarak etiğin, özel olarak da etik edimin olanağını tartışmaktadır. Son kısım ise Sartre'ın özgürlüğü ve sorumluluğu temel aldığı varoluşçu etiğine odaklanmaktadır. Varoluşçu etik bize etiği yeniden düşünmemiz dair bir yol açmakta ve özgürlüğü en temel değer olarak sunmaktadır. Varoluşçu etik özgürlüğü özgürlük amacıyla istemekte ve ötekinin özgürlüğünü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This investigation tries to disclose the meaning of the self and the question of ethics in Sartre's early philosophy through the relation between consciousness and the ego. For the sake of this aim, this investigation is divided into three argumentative parts. The first part tries to reveal the relation of consciousness and the ego through the question of what it means to be self in Sartre's philosophy. Sarte conceptualizes consciousness as a non-substantial absolute, spontaneous, autonomous and nihilating power and reveals ego as a free, creative and original product of consciousness. On this ground, Sartre's identifies consciousness with freedom and nothingness which points out human beings' free self-determination. Therefore, the first result of the investigation is that we, as conscious being, create who we are freely. However, this free self-determination leads us to discuss the question of ethics, since there seems to be no ground for ethical action. That is also one of the reasons why Sartre is labeled as ethical subjectivist or nihilist. As a result, the second part discusses the possibility of ethics in general, of ethical action in particular in Sartre's early philosophy. The final part focuses on the existentialist ethics in which freedom and responsibility are the basis of all morality. The existentialist ethics opens us a way to reconsider ethics, and presents freedom as an ultimate value in which we seek freedom for its own sake and promote freedom of others.