Business disaster preparedness of SMEs: A survey study in METU Technopark
KOBİ'lerin afetlere hazırlıklı olması: ODTÜ Teknokent'te bir anket çalışması
- Tez No: 379959
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Büyükükteki İşletmeler, Afetlere Hazırlıklı Olma, Teknoparklar, Small and Medium Enterprises, Disaster Preparedness, Technoparks
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) Türkiye ekonomisinde önemli bir role sahiptirler ve bu işletmelerin ekonomik katkıları dikkate değer bir biçimde yüksektir. KOBİ'ler finansal, konjonktürel ve afetlerle alakalı risklerle karşılaşmaktadır. Türkiye'de afetler sık rastalanan vakalar olduğu ve KOBİ'ler afetlere karşı hassas oldukları için, bu durum işletmeleri olumsuz olarak etkilemektedir. Bu sebepten dolayı, bu etkileri minimize etmek için organizasyonlar önlem almak zorundadırlar. Bu çalışmanın amacı afetlere karşı hazırlıklı olma durumunu etkileyen faktörleri inceleyerek literature bir katkı yapmaktır. Önceki çalışmalar, firmanın büyüküğü, firmanın yaşı, varlıkların sahipliği, finansal durum, önceki afet deneyimleri, sermaye yapısı, risk algısı ve cinsiyetin şirketlerin afetlere hazır olma seviyeleri üzerindeki etkilerini incelemişlerdir. Geçmişteki çalışmalardan farklı olarak, bu çalışmada başlangıç sermayesisin kaynağı adıyla yeni bir değişken eklenmiştir ve bu değişkenin afetlere hazırlıklı olma üzerindeki etkisi incelenmiştir. KOBİ'lerin afetlere hazırlıklı olmalarında etkili olan faktörleri test etmek için, Ankara, Türkiye'de yer alan ODTÜ Teknokent'teki KOBİ'leri üst seviyedeki yöneticilerine anketler uygulandı. ODTÜ Teknokent'te şu anda yaklaşık olarak 300 şirket faaliyet göstermektedir ve bu şirketlerdeki 60 yönetici anketleri cevaplamıştır. Toplanan bu verileri kullanarak, çoklu regresyon analizi ile hipotezler test edilmiştir. Çalışmanın sonucu firma büyüklüğünün, önceki afet tecrübesinin, olası afetlerden ve zarar görme olasılığının algısının afetlere hazrılıklı olma üzerinde pozitif etkisinin olduğunu gösterdi. Ek olarak, kadın yöneticilierin organizasyonlarıdan erkeklere kıyasla daha fazla önlem aldıkları bulundu. Son olarak, Kendi birikimlerini başlangıç sermayesi olarak kullanan firmalararın afetlere daha fazla hazırlık oldukları gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Small and Medium Enterprises have an important role in the economy of Turkey and the economic contribution of these businesses is significantly high. However, SMEs encounter financial, conjectural and disaster related risks. Since disasters are frequently occurred events in Turkey and SMEs are vulnerable to the disasters, this situation affects the businesses negatively. For this reason, organizations must take precautions against disasters to minimize these effects. The aim of this study is to contribute to the literature by investigating the factors affecting the business disaster preparedness. Previous studies have investigated the effects of firm size, firm age, ownership of property, financial condition, previous disaster experiences, source of initial capital, risk perception and gender on the total disaster preparedness level of the companies. Different from the past studies, a new variable namely source of initial capital was added in this study and the impact of this variables on disaster preparedness was examined. In order to test which factors are influential in business disaster preparedness of SMEs, questionnaires were applied to the top level managers of the SMEs in METU Technopark which is located in Ankara, Turkey. There are approximately 300 companies operating in METU Technopark currently and the top level managers of 60 of them responded the questionnaires. Using this collected data, the hypotheses were tested by multiple regression analysis. Results of the study demonstrated that firm size, previous disaster experiences, perception of probability of being damaged from possible disasters have a positive impact on disaster preparedness. In addition, female managers are found to take precautions in their organization compared to males. Finally, it was observed that companies which use self accumulation as a source of initial capital are more prepared to disasters.