Subjectivity formation of working class women and respectability: A case study on women sales workers in Ankara
İşçi sınıfı kadın öznelliğinin kurulumu ve saygınlık: Ankara'daki kadın tezgahtarlar üzerine saha çalışması
- Tez No: 379960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın tezgahtar, öznelliğin inşası, saygınlık, sınıf ve toplumsal cinsiyet, işçi sınıfı kadın, Woman sales worker, the formation of subjectivity, respect, class and gender, working class women
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tezin temel amacı, işçi sınıfı kadın öznelliğinin kurulumunda sınıf ve toplumsal cinsiyetin oynağı rolü anlamaktır. Farklı sınıflara ait kadınlar, alışveriş esnasında, müşteri ve tezgahtar olarak birbirleri ile karşılaşırlar. Bu karşılamayı yakından analiz etmek, işçi sınıfı kadın öznelliğinin kurulumunda sınıfın ve toplumsal cinsiyetin oynadığı rolü anlamamıza olanak sağlar. Bu nedenle, bu çalışma kapsamında kadın tezgahtarlar ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde, bir çok kadın tezgahtarın sınıf ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini can acıtıcı deneyimler olarak yaşadıkları görülmüştür. Buna ilaveten, saygınlığın bu kadınların hayatında çok önemli bir yer kapladığı anlaşılmıştır. Görüşülen kadın tezgahtarların bir çoğu, gündelik hayatında sıklıkla saygısızca davranışlara maruz kalır, ve başkalarının gözünde bir saygınlığı olmadığını düşünür. Lakin, kendisi saygın olmak, değerli bulunmak ve saygı görmek istemektedir. Bu nedenle kendisine saygınlık ve değer verebileceğini düşündüğü sermayelere yatırım yapar ve kendisine saygınlık vereceğini düşündüğü davranışlar sergiler. Örneğin, kendisine saygı gösterilmemesinin bir nedeni olarak gördüğü yoksulluğunu gizlemeye ve sanki orta sınıfmış gibi gözükmeye ve davranmaya çalışır. Bunun yanı sıra, dış görünüşüne yatırım yapar; iyi bir evlilik yapmayı, iyi bir anne ve iyi bir ev hanımı olmayı hedefler. Öte yandan, kadın tezgahtarla yapılan görüşmeler, onların yaşadıkları eşitsizlikleri sorguladıklarını, kendilerini alta sıralayan kapitalist ve ataerkil sistemin kurallarına göre oynayarak saygınlık kazanmaya çalışıyor olsalar bile, bu normları aynen kabul etmediklerini, ve zaman zaman bu normlara karşı kendi değer sistemlerini oluşturabildiklerini göstermiştir. Bu nedenle, bu kadınların kendilerinden esirgenen saygınlığı kazanmak için her gün yürüttükleri mücadele, var olan hiyerarşik sistemlerin devam etmeyeceği göstererek, sosyal değişiminin umudunu taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to examine the role of class and gender in the subjectivity formation of working class women. Women from different classes encounter each other in situations such as customers and sales workers in the shopping environment. Examining this encounter in detail can assist in achieving the main of this study. Therefore, during the in-depth interviews with women sales workers that were conducted, it was seen that many of the women sales workers experience class and gender inequalities as pejorative experiences. In addition, it was understood that respectability is a major issue in the lives of these women. Many of the interviewed sales workers face disrespectful behaviour in their daily lives, and think that other people did not consider them to be respectable. However, since they wish to be recognized as respectable and valuable they invest on certain capitals and as well as behaving in a way they consider will bring them respectability and value. For example, the sales worker tries to hide her poverty, which she considers a reason why she does not receive respect and to counteract this she attempts to emulate middle class behaviour. In addition, the sales worker invests in her appearance, aims to make a good marriage, and become a good mother and housewife. Furthermore, the interviews show that these women question the inequalities they experience, and even if they are trying to become respectable by following the rules of the capitalist patriarchal system that already subordinates them, they do not totally accept these norms and from time to time they create their own value systems against these norms. This struggle of these women to gain the respectability that they are denied, offers the hope that there will be social transformation rather than a continuation of the existing hierarchical systems.