The Arab Spring and Turkish model
Arap Baharı ve Türk modeli
- Tez No: 379958
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arab Spring, Turkish Model, Constructivism, Justice and Development Party
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez Arap Baharı ülkeleri için Türk modeli sorusunu özel önemi haiz dört boyuta odaklanarak incelemektedir: Teorik ve kavramsal çerçeveden Arap Baharı, Arap Baharının temel nedenleri, Adalet ve Kalkınma Partisi yönetiminde Türkiye'nin reform süreci ve Arap Baharı ülkeleri için Türk modelinin geçerliliği ve uygulanabilirliği. Tez temel olarak Türkiye'nin Arap Baharı ülkeleri için bir model olup olamayacağı sorusuna cevap aramaktadır. Tez, Arap Baharı ülkelerinin siyasetinde ve ekonomisinde yapısal değişiklikler olmadan Türkiye'nin onlar için bir model olamayacağını tartışmaktadır. Diğer bir deyişle, tez, Arap Baharı ülkelerinde yapısal bir çerçeve içinde siyasi ve ekonomik değişiklikler yaşandığı takdirde, Türkiye'nin bu ülkeler için bir model olabileceğini ileri sürmektedir. Bu bağlamda tez, model tartışmalarının temel argümanlarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the question of Turkish model for the Arab Spring countries by focusing on four main dimensions which have special importance in this work: The Arab Spring with a theoretical and conceptual framework, the Arab Spring and its major causes, Turkey's reform process under the Justice and Development Party's rule, relevance and applicability of Turkish model for the Arab Spring countries. It seeks primarily to answer the question that whether or not Turkey is a model for the Arab Spring countries. The thesis argues that without structural changes in economics, and politics of the Arab Spring countries, Turkey cannot be a model for them. In other words, the thesis contends that if political and economic changes in a structural framework occur in in the Arab Spring countries, then Turkey can become a model for them. In this respect, the thesis puts main arguments of the model discussions.