Understanding brand building processes in an emerging market context: The interplay between Turquality program and the Turkish jewellery companies
Gelişen bir ülke bağlamında marka inşa süreçlerini anlamak: Turquality programı ve Türk mücevher şirketleri arasındaki etkileşim
- Tez No: 379961
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNEGÜL KARABABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: MarkalaĢma, GeliĢmekte Olan Ekonomiler, TURQUALITY Programı, Türk Mücevherat Sektörü
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışma, marka inşa süreçlerinde TURQUALITY programı ve Türk şirketleri arasındaki etkileşimi mücevher sektörünü örnek alarak incelemeyi amaçlamaktadır. Mücevherler moda ve lüks tüketimin bir metasıdır. Bu bağlamda, mücevher markaları çoğunlukla tüketiciler tarafından sembolik kaynaklar olarak kullanılmaktadır. Böylece bu çalışma aynı zamanda TURQUALITY programının sembolik markalaşma stratejilerini gerektiren daha karışık bir marka yönetimi sürecinde ne derece yol gösterici olduğunu de araştırmaktadır. Çalışma, mücevher şirketlerinin markalaşmayı nasıl gerçekleştirdikleri ve TURQUALITY programının bu süreçte nasıl bir faaliyet gösterdiğini anlamak üzere nitel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın verileri TURQUALITY programı kapsamı altındaki 4 mücevher şirketinden toplanmıştır. Gözlemler, ikincil veriler ve derinlemesine mülakat yöntemi kullanılmış ve veriler tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları Schroeder'in (2005) ve Schroeder ve Salzer-Mörling'in (2006), markalaşma sürecinde bir marka kültürü yaratmak için sanat ve iş yaşamı, üretim ve tüketim, imaj ve hikaye, tasarım ve iletişim arasındaki etkileşimin gerekli olduğu düşüncesini devleti de ekleyerek genişletmiştir. Neoliberal politikaların hızla yayıldığı gelişmekte olan bu ekonomide, devletin ve kurumlarının şirketlerin küreselleşme sürecine müdahalesi hibrid yapıda bir ekonomik faaliyetin pazarlama uygulamaları ile nasıl şekillendiğini göstermektedir. Ayrıca, program desteklerinin tüketici ve marka arasında duygusal bağ yaratan güçlü global mücevher markaları yaratmak için yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. Programın geleceği için çalışma genel projelerden ziyade şirket bazlı projelerin üzerine gidilmesini önermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the interplay between TURQUALITY program and the Turkish companies in their brand building processes, taking the case of jewellery industry. Jewelleries are fashion and luxury consumption items and jewellery brands provide symbolic resources for consumers. Therefore, this study also focuses on TURQUALITY program's guidance in more complex brand management context which necessitates symbolic branding strategies. The study adopts qualitative research to understand how these jewellery companies have practiced branding and luxury brand building processes and how TURQUALITY program operates in these branding processes. The data are collected from four jewellery companies which are in TURQUALITY scheme. Observations, secondary data sources, and in-depth interviews are conducted and data are analyzed with thematic analysis. The findings of this study extends Schroeder's (2005) and Schroeder and Salzer-Mörling's (2006) notions of brand culture which is defined as the interplay performed between art and business, production and consumption, images and stories, design and communication in branding process for creating brand culture by highlighting the role of state in the formation of brand culture. In an emerging economy where neoliberal economic policies are diffusing with high pace, intervention of Turkish government and its institutions in going global process of companies demonstrates how a hybrid mode of economic activity forms through marketing practices. In addition, the findings of the study show the supports of the program are not enough to create strong global jewellery brands which mostly focus on emotional investment and trust to create social esteem and emotional bond between the brand and consumer. For TURQALITY program, the study suggests company based branding projects rather than a general one. Key Word: Branding, Emerging Economies, TURQUALITY Program, Turkish Jewellery Industry