İmalat işletmelerinde çevreci tedarik zinciri yönetiminin rekabet önceliklerine etkisi: Türkiye'de ampirik bir çalışma
The effect of green supply chain management on competitive priorities: An emprical study in Turkish manufacturing firms
  1. Tez No: 380008
  2. Yazar: MEHMET SAİD GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET GÖKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevreci Tedarik Zinciri Yönetimi, Rekabet önceliği, Green Supply Chain Management, Competitive Priority
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çevreci Tedarik Zinciri Yönetimi (ÇTZY) işletmelerin tedarik zinciri yönetimi uygulamalarında çevresel kaygıları göz önünde bulundurarak hareket etmeleridir (Hu ve Hsu, 2010). Önceki çalışmalar işletmelerin bu yöntemle rekabet öncelikleri kazandıklarını rapor etmektedirler (Walton, Handfield ve Melynk, 1998). Ülkemizde konu üzerinde yapılan araştırmalarda ise rekabet önceliklerine yoğunlaşılmamıştır ve yazında konu üzerine bir boşluk gözlenmektedir. Bu araştırma ile Türkiye'de faaliyet gösteren imalat işletmelerinin ÇTZY uygulamalarının düzeyi ile bu uygulamaların rekabet önceliklerine etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikle geniş kapsamlı bir yazın taraması yapılmış ve önceki çalışmaların önermeleri ışığında araştırma için hem bir ölçek geliştirilmiş hem de teorik altyapı hazırlanmıştır. Geliştirilen ölçek anket formu halinde cevaplayıcılara ulaştırılmış ve elde edilen cevaplar SPSS programları kullanılarak analiz edilmiş ve sonuç olarak ÇTZY uygulamaları ile işletmelerin rekabet önceliklerine daha kolay ulaşabilecekleri yönünde istatistikî olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Green Supply Chain Management (GSCM) is defined as the performance of the business enterprises in supply chain management while considering the environmental affairs (Hu and Hsu, 2010). Former studies report that enterprises can achieve competitive priority by using GSCM (Walton, Handfield and Melynk, 1998). The studies in our country don't seem to cover the competitive issues on the topic and there seems to be a blank in the literature. With this study it is aimed to put forth the GSCM applications of the enterprises and the effect of these applications on competitive priorities. To do so, a detailed literature review is carried out in order to develop a questionnaire and also construct the theory of the research. The questionnaire is applied to the randomly selected sample and the obtained data is analyzed by the use of SPSS. As a result the researcher has came up with some statistically significant results on the effect of GSCM applications on competitive priorities.