Serahsî'nin El-Mebsut ve Maverdî'nin el-Hâvî isimli eserlerinin namaz bölümlerinin yöntem ve muhteva açısından analizi
Analysis of salât-related parts of Al-Sarakhsi's and Al-Mavardi's works called Al-Mabsut and Alhavi respectively in terms of method and content
- Tez No: 380018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mebsut, Hâvil-Kebîr, Maverdî, Serahsî, Namaz
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Her Müslümanın günlük hayatında yaptığı ibadetlerin başında namaz gelmektedir. Bu sebeple namaz konusunun delilleriyle birlikte temel kaynaklardan araştırılması zorunludur. Bunun için mezhep imamlarına yakın dönemlerde yazılmış kaynaklardan konunun araştırılması, doğru bilginin elde edilmesi açısından son derece önem arz eder. Bu çalışmada Hanefî mezhebine ait ilk dönem eserlerinden biri olan Mebsut ile Şafiî mezhebine göre yazılmış yine ilk dönem bir kaynak olan Hâvil-Kebîr kitaplarının namazla ilgili bölümlerinin bazı kısımları mukayese edilerek incelenmiştir. Mebsut, Hanefî mezhebinin kurucusu Ebu Hanîfe'nin talebesi İmamı Muhammed'in yazmış olduğu eserlerin şerhi iken, Hâvil-Kebîr de Şafii mezhebinin kurucusu İmamı Şafiî'nin talebesi Müzeni'nin kitabının şerhidir. Bu çalışmada her iki müellifin hayatlarına, eserlerine ve mezhepteki yerlerine kısaca temas edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since one of the most prominent prayers of a Muslim in his daily life is salat, it is necessary to study it from the basic sources with its proofs. Therefore , it is quite significant to search it by using the sources written at near times to the madhab imams' times in order to reach to real facts. In this work , we studied the salat-related parts of“Mebsut”and“Havil-Kebir”, which are the examples of the early works of Hanafi and Shafi'I Madhab respectively , by using comparison method. While“Mebsut”is the commentary of the works of Imam Muhammad , a student of Abu Hanifa , founder of Hanafi Madhab ,“Havil-Kebir”is the commentary of the works of Müzeni , a student of Imam Shafi'i , founder of Shafi'i Madhab. In this study , we mentioned about the lives and works of both authors in addition to their roles in the madhabs shortly. KEY WORDS: Mebsut, Hâvil-Kebîr, Maverdî, Serahsî, Salât.