Eğitim fakültesi öğrencilerinin internet bağımlılık düzeylerinin incelenmesi
Determining internet addiction level of faculty of education students
- Tez No: 380019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Bağımlılık, İnternet Bağımlılığı, Internet, Addiction, Internet Addiction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilerin internet bağımlılık düzeylerini belirleyerek farklı değişkenler açısından incelemektir. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 441 öğrenci, örneklemini ise 337 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin internet bağımlılık düzeyini belirleyecek olan Young (1998) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması Bayraktar (2001) tarafından yapılan“İnternet Bağımlılık Ölçeği”ve katılımcıların kişisel özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 15.0 programı ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin internet bağımlılık toplam puanları cinsiyet, öğrenim gördükleri program türü, sınıf değişkeni, günlük internet kullanım süresi, sosyal ağ kullanım durumu ve şahsi bilgisayara sahip olma durumuna göre anlamlı derecede farklılaşmaktadır. Aylık şahsi gelir durumu, öğrenim durumunda konakladıkları yer, akademik başarı, konakladıkları yerde veya cep telefonlarında internet bağlantısına sahip olma durumuna göre ise internet bağımlılığı toplam puanlarında anlamlı düzeyde farklılaşma olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of the study is to examine the internet addiction level of the 2013-2014 educational year students studying at Faculty of Education at Kahramanmaraş Sütçü İmam University by determining them with regard to different variables. The study has been conducted using descriptive survey method. The scope of the study consists of the 441 students studying at Faculty of Education at Kahramanmaraş Sütçü İmam University during the 2013- 2014 educational year and the sample is consists of 337 students. In the study,“Internet Addiction Scale”developed by Young (1998) and adapted Turkish by Bayraktar (2001) for determining students' internet addiction level and“Personal Information Form”developed by researcher for the determining the participants' personel characteristics is used as data collection method. Statistical analyses of data have been done thorough the SPSS 15.0 program. According to results of the research, students' total points have significantly differed with regard to their gender, field of study, variance of class, duration of daily internet usage, social network usage and having personal computer. It has also been determined that there is no significant difference in their internet addiction total score with regard to their monthly personal income, residential place during the education, academic achievement, and having internet connection at their residential place or in their mobile phone.