Disiplinler arası etkileşim bağlamında çağdaş siyaset teorisindeki alternatif yeni toplumsal hareket açıklamalarının sosyolojik analizi
The sociological analysis of the alternative new social movement descriptions on contemporary political theory in the context of interdisciplinary interaction
- Tez No: 380054
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ERJEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yeni Toplumsal Hareketler, Çokluk, Rizom, Occupy Wall Street, New Social Movements, Multitude, Rhizome, Occupy Wall Street
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada, disiplinler arası etkileşim bağlamında çağdaş siyaset felsefesindeki yeni toplumsal hareket açıklamalarının sosyolojik analizi, Amerikalı edebiyat profesörü Michael Hardt ve İtalyan felsefeci Antonio Negri'nin ve Fransız post-yapısalcı felsefeciler Gilles Deleuze ve Felix Guattari'nin teorik yaklaşımlarının yeni toplumsal hareketler paradigmasına getirdikleri eleştiriler ve katkıları bağlamında gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca bu düşünürlerin teorik yaklaşımlarının, yakın dönemdeki toplumsal hareketlerdeki pratik yansımalarının ortaya koyulması amacıyla ampirik bir örnek olarak Occupy Wall Street (Wall Street'i İşgal Et) eylemleri analiz edilmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, kavramsal ve kuramsal açıdan toplumsal hareketler ve genel anlamda toplumsal hareketler alanındaki güncel sorunları ihtiva eden literatür araştırması sunulmaktadır. Bu bölümde tarihsel bir bakış açısıyla toplumsal hareketlerin oluşumu, çeşitlenmesi ve günümüzde tartışılan kuramsal yaklaşımlar ele alınmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde toplumsal hareketlerin siyaset felsefesi ile sosyoloji disiplininin etkileşimi çerçevesinde hangi bağlamlarda analiz edilebileceği üzerinde durulmuştur. Çalışmanın dördüncü bölümünde, Michael Hardt ve Antonio Negri'nin 'İmparatorluk' ve 'Çokluk' yaklaşımları, yakın dönemde ortaya çıkan toplumsal hareketlerin açıklanması amacıyla ele alınmaktadır. Çalışmanın beşinci bölümünde ise, Gilles Deleuze ve Felix Guattari'nin felsefi görüşleri, hem toplumsal muhalefet anlayışına hem de örgütlenme mantığına yapmış olduğu katkılar bağlamında ele alınmaktadır. Çalışmanın altıncı ve son bölümünde, Eylül 2011'de A.B.D.'de ortaya çıkmış olan Occupy Wall Street (Wall Street'i İşgal Et) hareketi ele alınmaktadır. Bu hareket, son on yirmi yıllık dönemde ortaya çıkmış olan güncel hareketlerin karakteristik özelliklerini kendi bünyesinde toplaması bağlamında önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to investigate the theoretical approaches of Michael Hardt the American professor of literature with Antonio Negri the Italian philosopher and French post-structuralist philosophers Gilles Deleuze and Felix Guattari in the context of their critics and contributions to the new social movements paradigm in the sociological analysis of the alternative new social movement descriptions on the contemporary political theory in the context of interdisciplinary interaction. In addition, As an ampirical example, Occupy Wall Street Movement is analysed with a view to stress the practical reflections of theoretical approaches of the theorists' mentioned above. In the first chapter of study, it is introduced the literature review containing the recent studies and the recent issues in the social movements field. In the second chapter, it is investigated the social movements in conceptual and theoretical frame. In this chapter, it is examined the formation and diversification of social movements with a historical perspective and the theoretical approaches discussed in present. In the third chapter, it is tried to figure out in which contexts the social movements can be analyzed in the frame of interaction of the political philosophy and sociology. In the fourth chapter, Michael Hardt and Antonio Negri's“Empire”and“Multitude”approaches are examined in the purpose of explaining the recent social movements. In the fifth chapter, the philosophical thoughts of Gilles Deleuze and Felix Guattari is examined the context of their contributions to both the societal opposition and the logic of organization. In the sixth and last chapter, The Occupy Wall Street movement emerged in September 2011 in the USA is examined. This movement is important in the context of that it collected the characteristics of the recent social movements in the last 10-20 years.