Türk polisiye edebiyatı temsilcisi Ümit Deniz'in polisiye romanlarında kurgu
Fi̇cti̇on in dedecti̇ve novels of representati̇ve of Turki̇sh whodni̇t li̇terature Ümi̇t Deni̇z
  1. Tez No: 380056
  2. Yazar: EMRAH BAĞSIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN CANBEK MEGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Polisiye Roman, Kurgu, Ümit Deniz, Detective Novel, Fiction, Ümit Deniz
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmada yirmi yılı aşkın bir süre polisiye edebiyatın içinde bulunan, Türk polisiye edebiyatına Murat Davman karakterini kazandıran Ümit Deniz'in polisiye romanları incelenmiştir. Yazarın inceleme kapsamındaki romanlarının kurgu özellikleri belirlenmeye çalışılmış ve Türk polisiye edebiyatındaki yeri değerlendirilmiştir.“Türk Polisiye Edebiyatı Temsilcisi Ümit Deniz'in Polisiye Romanlarında Kurgu'' başlıklı çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. ”Giriş"te, çalışmanın amacı, kapsam ve çalışmada izlenen yöntem belirtilmiştir. Birinci bölümde polisiye roman türünün tanımı ve tarihsel gelişimi ele alınmıştır. ''Polisiye Roman Yazarı Ümit Deniz'in Yaşamı ve Romancılığı'' başlıklı bölümde yazarın yaşam öyküsü, eserlerinin tanıtımı, Türk polisiye edebiyatına kazandırmış olduğu Murat Davman karakteri ve yazarın polisiye romancılığı üzerinde durulmuştur. ''Ümit Deniz'in Romanlarında Polisiye Kurgu'' başlıklı bölüm, çalışmanın üçüncü ve son bölümüdür. Bu bölümde kurgu ölçütleri doğrultusunda yapılan incelemeyle belirlenen bulgular sunulmuştur. Yazarın polisiye eserlerinin karakteristik özellikleri yansıtılmaya gayret edilmiş, bunun yanı sıra polisiye yazarı Ümit Deniz'in Türk polisiye romancılığındaki yeri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study Umit Deniz's whodunits that in which more than twenty years in the detective literature and redound the character of Murat Davman in Turkish police literary were examined. Authors novels that fiction features of the scope of the examination have tried to determine and were evaluated the place in the Turkish detective literature. The section of“Fiction in Dedective Novels of Representative of Turkish Whodnit Literature Umit Deniz”consists of three main sections. The aim of study, scope and the method followed in the study were expressed in introduction. In the first section, the definition of whodunit type and the historical development of it were discussed. In the section of“Life and novelist character of whodunit novelist Umit Deniz ”focused on the biography of writer, promotion of his work of art, the character of Murat Davman that writer redound to Turkish whodunit literature and the author's detective novel authorship. The section of“Detective Fiction In the Novels Of Umit Deniz”is the third and final part of the study. In this section, determinated results were presented by examination in the direction of fiction criteria. Characteristics of the author's detective work of art have been tried to be reflected. Besides, place of detective writer Umit Deniz in the Turkish detective novel was evaluated.