The role of energy in EU-Russian relations
AB-Rusya ilişkilerinde enerjinin rolü
  1. Tez No: 380073
  2. Yazar: AİDA SULEJMANOVİC
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM UDUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Russia, Russia's Foreign Policy, EU Energy Security, EU Common Energy Policy, Rivalry, Spheres of Influence, Pipelines, Gas Crises
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sözkonusu tez çalışması, Vladimir Putin'in 2000 yılında Rusya başkanı olması ve enerji fiyatlarında süregelen artışla birlikte yeni milenyumda, AB-Rusya ilişkilerinde enerji faktörünün belirleyici rolünü irdelemektedir. Yeni nesil enerji güç politikaları, AB'nin perspektifinden enerji güvenliğini öncelediği, Rusya'nın ise Soğuk Savaş döneminden devraldığı büyük güç konumunu sürdürme hedefi bağlamında AB-Rusya ilişkilerini tanımlayan bir noktaya evrilmektedir. Mevzubahis araştırma, AB-Rusya ilişkilerindeki temel ihtilafın enerji meselesi olduğunu savlamaktadır. Aynı zamanda, AB'nin Rus enerji ürünlerine bağımlılığını ve AB'nin ortak bir enerji politikasından yoksunluğunu irdelemesinin yanısıra Rusya'nın iddialı enerji politikasının AB-Rusya çatışmasına katkıda bulunduğunu varsaymaktadır. Realist paradigma, güç kazanma yarışındaki Rusya ve AB arasında enerji ilişkilerinin neden olduğu çıkar çatışmalarını ve enerji ilişkilerini analiz etmek için kullanılacaktır. Anahtar Sӧzcükler: Rusya, AB, Rusya'nın Dış Politikası, AB Enerji Güvenliği, AB Ortak Enerji Politikası,Rekabet, Etki Alanı, Boru Hatları, Gaz Krizler
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study the importance of energy for the EU-Russian relations, with focus on the new millennium when Vladimir Putin became the President of Russia in 2000 and when energy prices increased substantially. The link between energy and power politics has come to characterize EU-Russian relations which are seen through energy security pursuit by the EU and Russia's pursuit to sustain its great power status from the Cold War era. This study argues that the main area of contention in EU-Russian relations is energy. It will analyze how the EU's dependence on Russian energy imports, lack of EU's common energy policy, and Russia's energy foreign policy assertiveness is contributing to EU-Russian conflict. It will be argued that Russia uses energy as a political instrument which prevents the EU from having a common energy policy. Realist paradigm will be used to analyze energy relations and the clash of interests it produces between Russia and the European Union which are seen as rivals that seek to gain power at each other's expense.