Rusya federasyonu ve Avrupa Birliği ticari ve siyasi ilişkilerinde enerjinin yeri
The place of energy in the commercial and political relations of The Russian Federation and the European Union
  1. Tez No: 758735
  2. Yazar: SHARGİYYA GULİYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Rusya-AB enerji ilişkileri, Doğal Gaz Boru Hatları, Enerji Politikaları, Russia, Russia-EU energy relations, Natural Gas Pipelines, Energy Policies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Her geçen gün küresel enerji tüketimi hızlı bir şekilde artmaktadır. Daralan enerji kaynaklarıyla birlikte enerji rezervleri yetersiz olan ekonomiler, enerji rezervlerine hakim olma mücadelesine girmekte ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için enerji ithal etmek zorunda kalmaktadır. Avrupa Birliği (AB) doğal gaz ve petrol kaynaklı enerji ihtiyacını özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Rusların ilgili kaynakları diplomatik bir araç olarak kullanmasından rahatsız olmakta ve bağımlılığını azaltmaya gayret etmektedir. Enerji kaynaklarının ihracatından elde edilen gelirle ekonomisi büyüten Rusya Federasyonu (RF), enerji ihracatının sürdürülebilirliğini sağlayacak politikalar yürütürken, bölgedeki ulusal güvenliğini ve çıkarlarını korumayı hedeflemektedir. Bu nedenle enerji ihracatının büyük bölümünün AB ülkeleriyle işbirliği içinde kalmaya çalışarak yakın çevresinde de gücünü kaybetmemek için politakalar izlemektedir. Enerji ticareti, AB ve RF ilişkilerinin uzun süredir devam eden bir koludur. RF, AB'nin petrol, gaz ve katı yakıtlarının ana tedarikçisidir. AB'nin yurtdışından güvenilir enerji kaynakları talebi ve RF'nin geniş fosil yakıt kaynaklarından yararlanma arzusu, enerji sektöründe güçlü bir karşılıklı bağımlılığa yol açmıştır. Araştırma çerçevesinde, RF ve AB arasındaki enerji işbirliği ile ilgili çok çeşitli konular ele alınmıştır. RF ve AB ithalat-ihracat rakamları, sahip oldukları enerji rezervleri, imzaladıkları siyasi, çok çeşitli ticari ve kültürel anlaşmalardır. RF ve AB'nin küresel enerjideki rolü, aralarında enerji diyaloğunun ana yönleri ve eğilimleri, sorunlar ve beklentiler, mevcut aşamada enerji işbirliğinin önemi, enerji verimliliği, enerji güvenliği, işbirliğinin jeopolitik ve jeo-ekonomik yönleri de incelenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde RF'nin tarihi, sahip olduğu enerji kaynakları ve potansiyelinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde AB'nin kuruluşu, enerji rezervleri ve politikaları, enerji üzerinden işbirliği yaptığı ve bağımlı olduğu ülkeler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Rusya-AB ilişkilerin tarihi, onları birbirine bağlayan doğal gaz boru hatları, işbirlikleri, ilişkilerindeki krizler ve öneriler ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışmamızda ulaştığımız neticeler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Global energy consumption is increasing day by day. With the shrinking energy resources, economies with insufficient energy reserves struggle to dominate energy reserves and have to import energy to meet their energy needs. The European Union (EU) is uncomfortable with the use of Russians as a diplomatic tool for its natural gas and oil-based energy needs, especially during the Russia-Ukraine war and tries to reduce its dependence. The Russian Federation (RF), whose economy is growing with the income from the export of energy resources, aims to protect its national security and interests in the region while implementing policies that will ensure the sustainability of energy exports. For this reason, most of the energy exports try to stay in cooperation with EU countries and follow policies in order not to lose their power in its immediate surroundings. Energy trade is a longstanding branch of EU-RF relations. RF is the main supplier of oil, gas and solid fuels to the EU. The EU's demand for reliable energy sources from abroad and Russia's desire to benefit from its extensive fossil fuel resources have led to a strong interdependence in the energy sector. Within the framework of the research, a wide range of issues related to energy cooperation between RF and the EU were discussed. RF and EU import-export figures, their energy reserves, the political, various commercial and cultural agreements they signed. The role of RF and the EU in global energy, the main aspects and trends of energy dialogue between them, problems and expectations, the importance of energy cooperation at the current stage, energy efficiency, energy security, geopolitical and geo-economic aspects of cooperation are also examined. In first the chapter the history of the RF, its energy resources and potential are mentioned. In the second chapter the establishment of the EU, its energy reserves and policies, the countries with which it cooperates and depends on energy are examined. In the third chapter, the history of Russia-EU relations, natural gas pipelines connecting them, cooperation, crises in their relations and proposals are discussed. In the conclusion chapter, the results we reached in our study were evaluated.