Die defizithypothese von Bernstein und die sprachliche verschiedenheit der Türkischen kinder in der sekundarstufe der unter- und mittelschicht in deutschland: Ein beitrag zur soziolinguistik
Bernstein'ın 'Eksiklik Kuramı' ve Almanya'da yaşayan alt ve orta katmana mensup Türk çocuklarının dilsel farklılıkları: Sosyodilbilim açısından bir araştırma.
  1. Tez No: 380075
  2. Yazar: DERYA SARIŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM EKTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Dilbilim, German Linguistics and Literature, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Eksiklik Kuramı, Bernstein, göçmen çocuklar, geniş kod, dar kod, Deficit Hypothesis, Bernstein, migrant children, elaborated code, restricted code
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Çalışma Almanya'da yaşayan, ilkokul 4. veya 5. sınıfa giden Türk çocuklarının dilsel farklılıklarının, Basil Bernstein'ın Eksiklik Kuramı' na göre açıklanmasını ve yorumlanmasını amaçlamaktadır. Birinci bölümde kuramsal bir çerçeve içerisinde dil, dil ile kültür ilişkisi, sosyodilbilim, sosyodilbilimin bilimsel olarak gelişimi, dilbilimin alt dalları açıklanmaya çalışılarak bütünsel bir çerçeve oluşturulmuştur. Türkiye'den Almanya'ya göç konusu çerçevesinde“uyum”,“asimilasyon”ve“eksiklik olarak yabancılık”kavramları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Dilin boyutları ve görevleri ele alınarak Bernstein'ın „Eksiklik Kuramı" ayrıntılı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Tezin ikinci kısmında, yapılan anket çalışmasında kullanılan metod anlatılarak, ankete katılan öğrencilerin konumu belirtilmiştir. Tablolar eşliğinde anket sonuçları gösterilmiş ve anketin değerlendirmeleri yapılmıştır. Çalışmanın özeti verilerek yorumlanmıştır. Sonuç önerileri geliştirilerek de çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to explain and discuss the linguistic differences of Turkish 4th or 5th grade elementary children living in Germany according to Basil Bernstein's Deficit Hypothesis. In the first section, language, the relationship between language and culture, sociolinguistics, the scientific development of sociolinguistics and the subfields of linguistics are presented in a theoretical framework.In accordance with the issue of migration from Turkey to Germany, such concepts as“integration”,“assimilation”, and“foreignness as deficit”are investigated in detail. Deficit Hypothesis is explained in detail by discussing the dimensions of language and its functions. In the second section, the method used in the survey study is explained and the status of the participants is mentioned. The results of the questionnaires are presented in tables and they are evaluated. The summary of the study and its interpretations are presented. The study ends with practical recommendations.