Barbara frischmuth'un 'Die Entschlüsselung' ve Jurek Becker'in 'Jacob der Lügner' adlı eserlerinde birer toplumdilbilimsel değişken olarak kadın ve erkek dili
Female and male language as sociolinguistic variables in the works 'the decryption' by barbara frischmuth and 'Jakob the Liar' by Jurek Becker
- Tez No: 582848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÖZTÜRK DAĞABAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Western Linguistics and Literature, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Dilbilim, Toplumdilbilim, Kadın dili, Erkek dili, Die Entschlüsselung, Jakob der Lügner, Linguistics, Sociolinguistics, Female Language, Male Language, Die Entschlüsselung, Jakob der Lügner
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dilbilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmamızda Jurek Becker'in“Jakob der Lügner”adlı romanı ile Barbara Frischmuth'un“Die Entschlüsselung”adlı romanında kadın ve erkek dilinin ayrımları tespit edilmiş ve bu ayrımlar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmamızın birinci kısmında toplumun farklı şekillerde tanımı yapılmıştır. Aynı zamanda dilbilim teriminin de tanımı yapılarak, konu hakkında detaylı bir şekilde bilgi verilmiştir ve toplumla birey arasında iletişimi sağlayan dil teriminin de farklı açılardan tanımı yapılmıştır. Buna ilaveten toplumdilbilimi tarihsel açıdan da ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci kısmında ise, İngiliz Dilbilimci Basil Bernstein'in Eksiklik kuramı (Defizithypothese) ile Amerikalı Dilbilimci William Labov'un Ayrılık kuramı (Differenzhypothese) detaylı bir şekilde ele alınmış ve bu alanda çalışma yapan dilbilimciler ve özellikle Amerikalı dilbilimci Robin Lakoff'un kuramı dikkate alınmıştır. Çalışmamızın uygulama bölümünde, Jurek Becker'in“Jakob der Lügner”adlı romanı ile Barbara Frischmuth'un“Die Entschlüsselung”adlı romanı söz konusu kuramlar bağlamında incelenmiştir. Çalışmamızın son kısmında ise, elde edilen veriler değerlendirilmiştir
Özet (Çeviri)
This study is based on the deep examination of the differences of male and female languages in Jurek Becker's Jakob der Lügner and Barbara Frischmuth's Die Entschlüsselung. In the first chapter, society is defined as a concept. In addition to that linguistics is defined and detailed information on the topic is given. The term language that enables communication between people is also defined from different perspectives. Besides, sociolinguistics is historically examined. In the second chapter of the study, English linguist Basil Bernstein's deficiency theory and American linguist William Labov's difference theory are elaborately studied and other linguists especially American Robin Lakoff's theory is taken into consideration. In the analysis chapter Jurek Becker's Jakob der Lügner and Barbara Frischmuth's Die Entschlüsselungare are examined in the light of above mentioned theories. In the final chapter acquired data are analysed.