Pehlevi Dönemi kadın modernleşmesi (1921-1979)
Women modernization of Pahlavi Era (1921-1979)
  1. Tez No: 380082
  2. Yazar: ELİF ÇEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HULUSİ LEKESİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Modernization, women, İran, Modern İran, Pahlavi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Pehlevi döneminde, modernleşme çalışmaları resmi devlet politikasında önemli bir yer tutmuştur. 20.y.y.'da da İran'daki Batı tarzı modernleşme çalışmalarında siyasal toplumsal ve hukuki reformlara önem verilmiştir. Bu çalışmalarda kadının toplum içindeki konumu devlet tarafından uygulanan politikalarla yeniden şekillenmiştir. Örnek vermek gerekirse kadının örtünmesi, çarşaf takması modernleşme çalışmaları bağlamında kısıtlanmıştır. Yine aynı şekilde kadınların eğitimi uygulanmak istenen modernleşme çalışmalarında önemli bir yer teşkil etmiştir. İran'da 20. yy da meydana gelen tarihsel gelişmelere bakıldığında Pehlevi Döneminde kadınlara uygulanan modernleşme politikaları şu açıdan önem teşkil etmektedir: Pehlevi dönemi 1979'da gerçekleşen İslam Devrimi'nden önceki dönem olduğundan ve İran İslam Devrimi'ne kadınların katılımı yüksek olduğundan dolayı kadınların yaşamlarını modernleşme politikaları ile düzenlemeye çalışan Pehlevi Hanedanı'nın modernleşme politikalarını tartışmaya açılması önemlidir. Örnek vermek gerekirse; Beyaz Devrim ile beraber kırsal kesimde yaşayan kadınların büyük bir kısmının düzeni bozulmuştur ve kentlere göç başlamıştır. İran Devrimi'nin destekleyicisi olan en önemli kesim de kentlere bozulan yaşam standartları nedeni ile göç eden kesimler olmuştur Bu çalışmada cevaplanmaya çalışılacak temel sorular şu şekildedir: Modernleşme politikaları ile kadının toplumda değişen bir statüsü oldu mu? Yoksa bahsi geçen uygulamalar kadınların toplumda ikinci planda olduğu, geleneksel konumunu güçlendirmek için mi uygulamaya konuldu? Yukarıda bahsi geçen bilgiler çerçevesinde bu çalışmanın konusu Pehlevi döneminde uygulanan modernleşme politikalarını kadın konusu bağlamında açıklamak olacaktır. Anahtar Sözcükler Modernleşme, Kadın, İran, Modern İran, Pehlevi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Modernization policies have gained importance in Pahlavi period. In the 20th century reforms in İran which were inspired by Western modernization policies and social, political and legal reforms gained importance. These reforms also addressed the social standing of women. For, wearing headscarves and the purdah were restricted due to modernization efforts. Likewise, the education of women received its shape from modernization policies. The Pahlavi period transpires as an important era. Since the Pahlavi period is prior to an İran İslamic Revolution in 1979 and this revolution gained huge support from women at that time, it is important to discuss the Pahlavi period which tried to organize women's lives with modernization reforms. To give an example, with White Revolution, the order of women living in rural areas was destroyed and migration to urban centers had started. The most important supporters of the İran Revolution were those immigrants whose lives were affected. This study will mainly attempt to answer the following questions: Did the modernization policies entail a change in the social status of women? Did the implementation of these policies target the strengthening of the traditional status of women? Within the structure of aforementioned information, in this study there will be an analysis of Pahlavi modernization policies with relation to women issue.