Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde işlem maliyetleri, fatura bedelleri ve teşhis ilişkili gruplara dayalı maliyet analizi
Cost analysis based on transaction costs, charges& billing diagnostic related groups (DRG) at Ankara Training and Research Hospital
- Tez No: 380081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet, Maliyet Analizi, TİG, Fatura, Gerçek İşlem Maliyeti, Tedavi Protokolleri, Cost, Cost Analysis, DRG, billing, Real Transaction Cost, Treatment Protocols
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 465
Özet
Aslan, H.,“Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde İşlem Maliyetleri, Fatura Bedelleri ve Teşhis İlişkili Gruplara (TİG) Dayalı Maliyet Analizi”. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Yüksek Lisans Tezi, Ankara, Türkiye, 2015. Bu çalışmanın amacı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2013 yılı içerisinde gerçekleşen işlem maliyetlerini tedavi protokollerine göre belirlemek, bu işlemlerin kurum tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi için gönderilen ortalama fatura fiyatlarını hesaplamak ve bu işlemlerin yapıldığı yatan hastaların TİG sistemindeki ortalama bağıl fiyatlarına göre TİG fatura değerlerini hesaplamaktır. Bu hesaplamalara göre gerçek işlem maliyeti, TİG işlem fiyatı, ortalama hizmet aktivite tutarı ve ortalama fatura tutarı arasında kıyaslamanın yapılması amaçlanmaktadır. Araştırma tam ve fiili maliyetlendirme esas alınarak tedavi protokollerine göre yapılmıştır. Araştırmada T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastenesi'nin 2013 yılına ait verileri esas alınmıştır. Araştırmada kullanılan faturalarda paket fiyat yerine, fiili gerçekleşen fatura tutarları kullanılmıştır. Araştırmada hastanenin muhasebe kayıtları, mizan, genel bütçe kayıtları, taşınır mal muhasebe kayıtları ile entegre hastane bilgi yönetim sistemlerinden gerekli veriler elde edilmiştir. TİG'e ilişkin veriler, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü TİG Daire Başkanlığı'nden elde edilmiştir. Tedavi protokolleri, ilgili hastanenin branş uzmanlarınca oluşturulmuş, işlem yerlerine ilişkin personel ve çalışma usülleri, alan, kullanılan ilk madde ve malzeme vb. veriler ilgili departmanlardan alınmıştır. Araştırma sonucunda; tedavi protollerine ait gerçek işlem maliyetleri - TİG işlem tutarları – fatura tutarları arasında farklılıkların olduğu saptanmıştır. Bu farklılıklar, Sağlık Uygulama Tebliği'nde hizmet fiyatlandırmasının gerçek işlem maliyetlerinin esas alarak oluşturulması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca gelecek dönemlerde Türkiye'de hastane geri ödeme modeli olarak ulusal düzeyde TİG kullanılmalıdır ve TİG bağıl değerler hesaplanırken gerçek maliyet verilerinin kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aslan, H.,“Cost Analysis Based on Transaction Costs, Charges& Billing Diagnostic Related Groups (DRG) at Ankara Training and Research Hospital”. Hacettepe University, Institute of Social Sciences, Master Thesis in Helth Institutions Administration Prgram, Ankara, Turkey, 2015. The purpose of this study is to determine the costs of the operations performed in Ankara Numune Training and Research Hospital in 2013 in accordance with the treatment protocols; to calculate the average billing rates that have been sent for payment of these operations to the Social Security Organization by the institution and to calculate DRG invoice in accordance with the value which is based on the average relative rates made by the patients of the DRG system. Through these calculations, it is aimed to make a comparison among the actual transaction costs, DRG transaction price, the average service activity amount and the average bill amount. This study was carried out on a full and actual costing based on treatment protocols. In this study, data set for 2013 was obtained from T. C. Ministry of Health Ankara Numune Training and Research Hospital. The actual bill amount instead of the package prices in bills was used in this study. Accounting records, trial balance, the overall budget records, accounting records of movable property with an integrated hospital information management system of the necessary data were obtained during the research in the hospital. Data regarding the DRG was obtained from T. C. General Directorate of the Ministry of Health Department of Health Services Departmental Directorate of DRG. Treatment protocols were created by the experts from the particular hospital's branch clinical staff and some data such as the staff and working methods about process places, area, raw materials etc. were obtained from relevant departments. As a result of the research, that there were differences between the actual transaction costs of the treatment protocols - DRG transaction amounts– and the amount in the billing invoice according to treatment processes. These differences show that the pricing of services should be established on the basis of the actual transaction costs in the Health Practice Communiqué. Also, DRG should be used at the national level as a period in hospital reimbursement model in Turkey and it is recommended that actual cost data be used when calculating the DRG relative values.