Y nesli üzerine sosyolojik bir analiz
A sociological analysis on generation Y
- Tez No: 380091
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER ÖZCAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Y nesli, kültürleme, sosyal mühendislik, nesiller, Generation Y, cultivation, social engineering, generations
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
TOPGÜL, Tuna Çağlar. Y Nesli Üzerine Sosyolojik Bir Analiz, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2015 Nesiller ve bu nesillerin birbirinden farklı özellikler göstermesi anlayışından hareket eden çalışmanın konusu, Y Nesli olarak adlandırılan ve literatürde 1983-2002 seneleri arasında doğmuş olan bireylerin diğer nesillerden farklılaşmasını ve bu farklılaşmaların kırılma noktalarını konu edinir. Çalışma genellikle psikolojinin, antropolojinin ve tarihin konusu olmuş, nesil anlayışının aynı zamanda sosyolojinin de bir inceleme konusu olduğunu ortaya koyarak, kültürün ve kültürlemenin ve sosyal mühendislik çalışmalarının etkilerine bir bakış sunmayı amaçlamıştır. Bu konu ve amaçlar çerçevesinde Ankara'da neslin çalışma ortamında gözlenmesi sağlanmış, seçilen örneklem grubuyla yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle görüşmeler yapılmıştır. Gözlem ve görüşmeler sonucunda bireylerin Avrupa ve Amerika'da aynı neslin bireyleriyle benzer sosyalizasyon süreçlerinden geçtiği, globalleşme ve medya etkisiyle sunulan benzer vaatlere, benzer beklentiler oluşturdukları gözlenmiştir. Değişen dünya koşullarında gerçekleşme fırsatı yakalayamayan beklentiler sonucunda bireylerin istenmeyen durumlar (depresyon, yabancılaşma vb.) yaşadığı sonucu da elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
TOPGÜL, Tuna Çağlar. A Sociological Analysis on Generation Y, Graduate Thesis, Ankara 2015 Research that work on Generation and different characteristics of generations about, Generation called“Y”who born between 1983-2002 years in the literature, why different from other generations and the milestones of that differences. That subject is generally used in psychology, anthropology and history. This study shows that notion of generation is also subject of sociology with, culture, cultivation, social engineering and their effect. Within the framework of these issues and objectives, selected sample of Generation Y in Ankara were observed in their work environments and interviewed by semi-structered questionery. As a result of observations and interviews of that sample, under the same socialization process , effect of globalization and promises of the media; create same expectations like the generation's other members in Europe and the United States. And also results show that, generation's expectations that could not get real in changing world and that causes unintended consequences like depression and alienation.