Ailenin korunmasını sağlayan dayanışma örüntüleri ile kadına yönelik aile içi şiddet arasındaki ilişki: Çankaya Belediyesi Kadın Sığınmaevi'nde kalan kadınlar örneği
The relation between solidarity patterns which enable the protection of the family and domestic violence against women:A case in Çankaya Municipality's Women's Shelter
  1. Tez No: 380092
  2. Yazar: AYŞE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GÜNŞEN İÇLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Dayanışma, Kadın, Şiddet, Family, Solidarity, Woman, Violence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Sosyal bir problem olan ve bir dizi sosyal probleme de kaynaklık eden kadına yönelik aile içi şiddet; bu çalışmada, ailenin korunmasını sağlayan dayanışma örüntüleriyle ilişkisi bağlamında ele alınmaktadır. Dayanışma, belirli bir amaca yönelik ortak hareket ve uyumlu işbirliği şeklinde tanımlandığında, söz konusu amacı gerçekleştirenler ve/veya gerçekleşmesini isteyenler açısından olumlu bir anlam ifade etmektedir. Dayanışma; amacın, temel bireysel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesi üzerinden gerçekleştirilmesi durumunda ise, temel bireysel hak ve özgürlüklerin vazgeçilemez doğal insan hakkı olduğu anlayışını benimseyenler açısından olumsuz bir duruma karşılık gelmektedir. Buna göre, temel bireysel hak ve özgürlüklerin kullanılmasını esas alan bu çalışmada, bir kurum olarak ailenin korunmasını, bir aile üyesi olarak kadının temel bireysel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi üzerinden sağlayan dayanışma örüntülerinin, kadına yönelik aile içi şiddet üreten dinamiklerden biri olduğu öne sürülmektedir. Çalışmanın amacı, kavramsal açıdan; dayanışmayı temel bireysel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesi noktasında eleştirel bakış açısıyla değerlendirmek, uygulama açısından ise ailenin korunmasını sağlayan dayanışma örüntülerinin, hangi durumlarda kadına yönelik aile içi şiddet ürettiğini ve/veya kadına yönelik aile içi şiddetin üretilmesine zemin hazırladığını ortaya koymak şeklinde belirlenmiştir. Nitel yöntem kullanılarak gerçekleştirilen alan araştırmasında, sığınmaevinde kalan aile içi şiddet mağduru 32 kadınla görüşülmüştür. Araştırma sonuçları, kadına yönelik aile içi şiddet ile ailenin korunmasını sağlayan dayanışma örüntüleri arasında bir ilişki olduğunu; kadına yönelik aile içi şiddetin; ailenin korunmasını temel bireysel hak ve özgürlüklerin üzerinde tutan anlayış ekseninde şekillenen, bizatihi aile içi şiddet mağduru kadının da içinde bulunduğu ilişkiler ağı tarafından üretildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Domestic violence against women, as both a social problem and a cause of social problems, is analyzed in this study in the context of its relation with solidarity patterns which enable the protection of the family as an institution. If solidarity is defined as a social cohesion and a cooperation and collective action for a particular purpose of a group, then it may have positive effects for the said group. However, if solidarity is achieved through the violation of the basic human rights and freedoms, then it may have negative consequences for those who believe that the basic human rights and freedoms are inalienable. Accordingly, this study argues that solidarity patterns which enable the protection of the family as an institution through the violation of the basic individual rights and freedoms of woman as a family member are dynamics of family violence against women. The theoretical purpose of the study is to evaluate the concept of solidarity from a critical point of view in terms of the violation of the basic human rights and freedoms. The practical purpose of this study is to find out under which circumstances solidarity patterns which enable the protection of the family lead to domestic violence against women. The data has been collected through qualitative field research, in-depth semi-structured interviews with 32 women victims of domestic violence staying in Çankaya Municipality's women's shelter. The findings of the research show that there is a relation between domestic violence against women and solidarity patterns which enable the protection of the family. Accordingly, domestic violence against women is produced by solidarity patterns which give more importance to the protection of the family as an institution than the basic human rights and freedoms of woman as a family member. The findings also indicate that solidarity patterns which lead to domestic violence against women are constructed by bundles of relationships, including even women who are the victims of domestic violence.