Driving forces behind Turkey's mediation efforts: Tehran Declaration
Türkiye'nin arabuluculuk rolünde sahip olduğu motivasyonlar: Tahran Deklarasyonu örneği
- Tez No: 380094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA KÖK ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, Türkiye'nin Arabuluculuğu, Tahran Deklarasyonu, İran Nükleer Müzakereleri, Mediation, Turkey's mediation, Tehran Declaration, Iran Nuclear Talks
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'nin Brezilya ile birlikte sonuçlandırdığı Tahran Deklarasyonu sürecinde izlediği arabuluculuk/kolaylaştırıcılık perspektifinden hareketle, Türk Dış Politikasında kaydadeğer şekilde artış gösteren ve dış politika aracı haline dönüşen arabuluculuk faaliyetlerinin altında yatan ana motivasyon kaynakları incelenmektedir. Uluslararası ilişkilerde giderek önemi artan arabuluculuk ve çatışma çözümü, devletlerin dış politika hedeflerine ulaşmak için kullandığı bir enstrümana dönüşmüştür. Sözkonusu devletlerin, arabuluculuğu dış politika aracı olarak kullanmalarında hiç şüphesiz bazı motivasyonlar etkili olmaktadır. Bu motivasyonları genel olarak, ulusal çıkarların korunması, uluslararası arenada yumuşak güç gösterisi/uluslararası prestij arayışı ve dış politikada insani değerler ve etik sorumluluk taşıma şeklinde üç grupta toplamak mümkün görünmektedir. Bu çerçevede, çalışmanın odaklandığı temel araştırma sorusu ise şu şekilde ifade edilebilir: Türkiye'nin motivasyon kaynakları, uluslararası arenada arabuluculuğu dış politika aracı olarak kullanan arabulucu devletlerin sahip olduğu yukarıda sözü edilen motivasyon kaynakları ile örtüşmekte midir? Tezimizde, Tahran Deklarasyonu perspektifinden hareketle Türkiye'nin arabuluculuk çalışmalarının yukarıda bahsigeçen motivasyonlarla örtüştüğü sonucuna erişilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to investigate the main motives behind the rising mediation efforts of Turkey as a policy tool of Turkish foreign policy. Mediation and conflict resolution in IR has transformed into an instrument for states to reach foreign policy aims. Particular motivations play influential roles in the efforts of those states that use the mediation as foreign policy tool. The main motives behind mediations can be categorized in three groups: saving national interest, presenting soft power and seeking international prestige as well as humanitarian and moral obligation in foreign policy. In this framework, the focus of this thesis is to understand that whether there is a similarity between the Turkey's main driving forces behind its peace efforts, particularly in Tehran Declaration, and the motivations seeking by profound mediator states. At the end, taking into consideration the Tehran Declaration, I have reached the conclusion that Turkey's main motivations are in line with other mediator's motivations.