Kapılar, mahremiyet ve kamusallık: Erken modern dönemde İstanbul'un mekânsal yapısı (XVII-XVIII. yüzyıllar)
Doors, privacy and public sphere: Spatial structure of İstanbul in the early modern period (XVIIth-XVIIIth centuries)
- Tez No: 380105
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜYA KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Public sphere, public space, Ottoman households, levels of privacy, early modernity, Istanbul
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 323
Özet
Bu tezin amacı, XVII-XVIII. yüzyıllar İstanbul'unda kamusallığın şehir mekânıyla ilişkisinin incelenmesine yönelik yeni kavramlar geliştirmektir. Bu amaçla, incelenen döneme ilişkin tarihî kaynakların araştırmacıya sunduğu kavramsal dağarcıktan yararlanılması hedeflenmiştir. Farklı türdeki kaynaklardan hareketle önce şehrin topografyası içinde çeşitli mekânların ve mekân parçalarının nasıl anlaşılması gerektiği sorusuna odaklanılmıştır. Daha sonra kaynakların dilinde mekânların nasıl kavramsallaştırıldığına bakılmıştır. Sonuç olarak mekânsal yapının anlaşılması için özel-kamusal ikili karşıtlığı yerine kapu, bâb ve mahremiyet kavramlarının kullanılabileceği iddia edilmektedir. Bu kavramlar, özel-kamusal karşıtlığının ima ettiği keskin ayrım yerine mekânsal geçişlilik ve çeşitliliğin anlaşılmasını sağlamaktadır. Bu sayede, modern Batı toplumlarını incelemeye yönelik teorik ve kavramsal araçların erken modern Osmanlı şehir mekânını anlamak bakımından taşıdığı yetersizlikler kısmen aşılmış olacaktır. Anahtar Sözcükler Kamusal alan, kamusal mekân, Osmanlı kapıları, mahremiyetin dereceleri, erken modernite, İstanbul.
Özet (Çeviri)
The aim of present dissertation is to develop new concepts for the study of the relation between urban space and public sphere in Istanbul during XVIIth-XVIIIth centuries. To this end, we intended to benefit from the conceptual repertory of the historical sources from the period in question. Initially, we focused on the question how to understand various spaces and space fragments as part of the city's topography. Following this, the ways spaces are conceptualized in the language of the historical resources were analyzed. Eventually, we argued that instead of the dichotomy of private-public, concepts of kapu (household), bâb (door) and mahremiyet (privacy) can be used for a better understanding of spatial structure. It is our contention that these concepts enable us to understand the transitory and diverse character of spaces. In this manner, the limits of theoretical and conceptual tools developed for modern Western societies, in understanding early modern Ottoman urban space can be overcome.