Kosova'da tarım sektörü ve rekabet gücü
Agricultural sector in Kosovo and competitive power
- Tez No: 380147
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kosova, Kosova'da Tarım Sektörü, Tarım Politikası, Rekabet Gücü, Kosovo, Agricultural Sectore in Kosovo, The Agricultural Politics, Competitive Power
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kosova, küçük bir yüzölçümüne sahip olmasına rağmen, Balkan yarımadasında önemli bir konuma sahiptir. Kosova, coğrafi yapısı ve iklim özellikleri ile tarımsal üretim çeşitlerinin üretilmesi için uygun ekilebilir alan ve verimliliğe sahiptir. Kosovanın % 52'si tarım alanı, % 39'u ise ormanlık alandan oluşur. Tarım sektörü gayri safi yurt içi hasılanın % 19'unu oluşturup, aynı zamanda nüfusun önemli bir çoğunluğu için gelir kaynağıdır. Bu çalışmada, Kosova ve Balkan ülkeleri açısından bazı temel tarım ürünlerinde 2008-2011 dönemi için dört grup altında RCA ve CEP değerleri hesaplanarak bir karşılaştırma yapılmış ve seçilmiş tarım ürünlerinde Kosova ile Balkan ülkeleri arasında rekabet gücünü belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Even though Kosovo is small area, it has important location in the Balkan peninsula. Kosovo is suitable place by geographical and climate feature's for production of agricultural products and for productive planting. The %52 of Kosovo is agricultural area and the %39 is forestry. The %19 of Gross Domestic Product (GDP) is made by agriculture sectore and also this sectore is the important working area for most of population. In this study, RCA and CEP values were calculated and a comparison was made under four groups for the period of 2008-2011 for some basic agricultural products regarding with Kosovo and Balkan States, and in chosen agricultural products, the competitive power between Kosovo and Balkan States was tried to determine.