Otel işletmelerinde inovasyon odaklı insan kaynakları uygulamaları
Innovation-oriented human resources applications in hotel businesses
- Tez No: 380160
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, İnsan Kaynakları Yönetimi, İnsan Kaynakları Uygulamaları, Innovation, Human Resources Management, Human Resources Application
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Turizm işletmelerinin emek-yoğun yapılarının olduğu ve rekabetçi bir çevrede bulundukları dikkate alındığında, bu işletmelerde İnsan Kaynakları Yönetiminin son derece önemli ve belirleyici bir rol üstlendiği söylenebilir. İnsana insanla hizmet veren otel işletmelerinde de insan kaynakları bölümü uygulamalarının yüksek önem derecesine sahip olduğu görülmektedir. Bu işletmeler sahip olduğu özelliklerden dolayı çalışanlarını ve konaklayan misafirlerini tatmin edebilmesi ve rekabetçi piyasada rakiplerine göre fark yaratabilmesinin en önemli stratejilerden birisi İnsan Kaynakları Uygulamalarının inovasyon odaklı olarak yürütülmesidir. Bu çalışmanın amacı, inovasyon odaklı insan kaynakları uygulamalarının ne düzeyde uygulandığını saptamaktır. Bu amaç doğrultusunda ele alınan insan kaynakları uygulamalarının yenilikçilik ile arasında ne yönde etkiye sahip olduğu sorusuna yanıt bulmaya çalışılmıştır. Araştırma Mersin ilinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel çalışanları üzerinde uygulanmıştır. Veriler anket formu ile elde edilmiş, frekans analizleri, korelasyon ve regresyon analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, insan kaynakları uygulamalarından eğitim ve performans değerlendirme ve ödüllendirmenin yenilikçiliği pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Araştırma dahilinde incelenen insan kaynakları uygulamalarından personel seçme ve işe alım, takım çalışması ve problem çözme, dokümantasyon, çapraz eğitim ve ödüllendirmenin yenilikçilik ile arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Elde edilen sonuçlara göre bir turizm işletmesi olan otel işletmelerinde insan kaynakları uygulamalarının yeteri kadar yenilikçiliği etkilemediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism businesses and competitive labor-intensive structures as it is an environment where they are taken into account, it is very important for business for management of human resources and a decisive role evidence and it will bring people in that hotel in their businesses department of human resources applications it is observed that with a separate level of severity of the business with their employees, because of the capabilities that satisfy its guests so that competitive market competitors and put up with the one of the most important human resources applications one strategy involves constructing innovation focused execution. The purpose of this study of innovation -oriented human resources applications what is the level of emissions is applied for this purpose the human resources applications between innovation and influence what direction question in response to try to find work. Research in Mersin province, 4 and 5 star hotel has been applied on employees. The Data survey form has been achieved with the frequency analysis, correlation and regression analysis methods are evaluated with. As a result of research, human resources applications training, and performance evaluation and rewarding innovation has been observed in positive affects. Research within human resources applications concerned personnel selection and recruitment, team work and problem solving, documentation, cross-training, and rewarding innovation between with a meaningful relationship has not been found. According to the results obtained in a tourism business hotel, which does not affect human resources applications innovation is not enough to have been observed.