İşletmelerde 2000 kuşağını yönetme güçlükleri: Özel sağlık kuruluşlarında bir araştırma
Difficulties of managing generation 2000 in the businesses: A research at private health institutions
  1. Tez No: 380180
  2. Yazar: SALİH SERBEST
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN LATİF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, 2000 Kuşağı, Yeni İş Hayatı, İş Görme Anlayışı, İnsan Kaynakları Yönetimi, Generations, Generation 2000, New Work Life, Work Mentality, Human Resources Management
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kuşaklar arasındaki farklılıklar yüzyıllardır ilgi çeken bir konu olmakla birlikte, işletmecilik alanında bilimsel araştırmalara konu olması henüz yenidir. Dünya genelinde ekonomik ve sosyal hareketlerle oluşmuş zaman aralıklarına kuşak denmektedir. Kuşaklar arasında gerek karakter gerek çalışma yöntemleri ve gerekse iş yerinden beklentilerde önemli farklılıklar gözlenebilmektedir. Farklı yaş gruplarının bir arada çalıştığı günümüz iş yerlerinde yaşanan sorunların önemli bir kısmı kuşaklararası algı, yöntem, uygulama ve iletişim farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle işletme yönetimleri, 2000 Kuşağı (1982–2004 arası doğanlar) çalışanlarını gündemlerine alarak onları kazanmaya çalışmakta ve X Kuşağı (1961–1981 arası doğanlar) ile daha önceki kuşak yöneticilerini, 2000 Kuşağı çalışanlarına idarecilik yapabilmesine yönelik gelişim kazandırma hususu üzerinde daha çok durmaya başlamışlardır. İşletmelerde 2000 Kuşağını yönetme güçlüklerini görebilmek, organizasyonlardaki sorunların nedenlerini algılayabilmek ve bu sorunların çözümünü saptamaya yönelik olarak, Türkiye'deki özel sağlık kuruluşlarının insan kaynakları yöneticileri ve diğer birim yöneticileri ile bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma için anket yöntemi kullanılmıştır. Anket soruları ise, Henry Fayol'un 14 yönetim ilkesi kapsamında araştırmacı ve tezin yazarı Salih Serbest, danışman Doç. Dr. Hasan Latif ve Öğr. Gör. Barış Demir tarafından geliştirilen yönetme güçlüklerinin tespitine yönelik sorularla, motivasyon araçları sorularından oluşmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma, bu alanda yapılmış olan araştırmalardan yola çıkarak kavramsal bir temellendirmeyi amaçlamakta, diğer taraftan da Türkiye'deki özel sağlık kuruluşlarının insan kaynakları yöneticileri ile diğer birim yöneticilerinin kendi işletmelerindeki 2000 Kuşağını yönetme güçlüklerini görebilmesini, organizasyonlarındaki sorunların nedenlerini algılayabilmesini ve bu sorunların çözümünün sağlanmasını hedeflemektedir. Söz konusu araştırma, Henry Fayol'un 14 yönetim ilkesi ile motivasyon araçları açısından analiz edilmesine ve söz konusu analizlerin yorumlanmasına dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although differences between generations have become an attractive issue for centuries, it is quite new for scientific researches in the field of business. Time intervals which are formed with worldwide economic and social movements are called as“generation”. Important differences can be observed between generations in terms of their characters and working methods and their expectations from the working place. The major reasons of the problems in today's businesses, where different age groups work together, are that intergenerational perception, method, practice and different sense of communication. Therefore, business executives started to focus on generation 2000 (the ones born between 1982–2004) with the aim of walking in the same shoes with them. To this end, business executives tended to evaluate generation X (the ones born between 1961–1981) employees and executives from previous generations to manage generation 2000 employees in a better way. In this portfolio, in order to see the compliance issues through the perspective of management principles and detect the causes of problems in the organizations of Generation 2000, there organized a research with human resources managers and other department managers of private health institutions in Turkey. Survey method was used for the research. The motivation tools questions and detective questionnaire on management problems, formulated through the Henry Fayol's 14 principles of management, are used for the afforesaid survey by Salih Serbest, researcher and author of the thesis; advisor Assoc. Prof. Hasan Latif and Lecturer Barış Demir.“Relational check”model is used in this research. This research, focused on human resources managers and other department managers of private health institutions in Turkey, aims to the conceptual justification based on the document collection methods, as well as analyizing and interpreting compliance issues of Generation 2000 by motivation tools questions and detective questionnaire on management problems, formulated through the Henry Fayol's 14 principles of management.