Rusya Federasyonu enerji politikası(1990-2013)ve Çin Rusya enerji ilişkilerine etkisi
Energy policy of the Russian Federation(1990-2013)and effect of it over the Sino- Russian energy relations
  1. Tez No: 380190
  2. Yazar: SAIYAER SAILIMU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GİRAY SAYNUR DERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya Enerji Politikası, Enerji İşbirliği, Çin-Rusya İşbirliği, Russian Energy Policy, Energy Cooperation, Sino-Russian Cooperation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Dünya enerji üretimi ve ihracatı konusunda önde olan Rusya Federasyonu; enerji sanayinin gelişimine çok önem vermekte ve bu yönde önemli politikalar izlemeye devam etmektedir. Yeltsin yönetimi, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte Rusya Federasyonu'nun iç siyasi ortamının oldukça karışık, ekonomik durumunun ise oldukça kötüye gittiği bir döneme denk gelmiştir. Bu dönemde ülkeye yönelik herhangi bir dış tehdidin bulunmadığını, ancak temel tehdidin ülke içindeki ekonomik çöküşten kaynaklandığını iddia eden Yeltsin yönetimi, Batı yanlısı bir dış politika izleyerek, SSCB'den ayrılan Rusya Federasyonu'nu ve kendi iktidar dönemi faaliyetlerini Batıya tanıtarak ekonomik destek almayı planlamıştır. Bu tanıtımdaki amaç ülke ekonomisini tekrar canlandırmaktı. Yönetim, enerji politikasında da Batı yanlısı bir politika izlemeyi tercih etmiş, fakat bu politika Çin Halk Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu ikili enerji işbirliğini durgunluğa maruz bırakmıştır. Putin döneminde, ekonomik toparlanmanın büyük bir bölümünün yüksek petrol fiyatlarına bağlı olarak gerçekleşmesine rağmen, hükümet enerji ihracatında Batı bağımlılığı azaltmaya yönelik çalışmalarda bulunmuştur. Bu sebeple, Putin hükümetinin izlediği doğu-batı aynı ağırlıklı politika neticesinde, Çin Halk Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu enerji işbirliğinde önemli gelişmeler olsa bile, yine de bazı problemler baş göstermiştir.“Medvedev-Putin İşbirliği”nden sonra Rusya, uluslararası ekonomik krizin etkisini engellemek için, doğu ağırlıklı bir enerji politikası izlemeye başlamıştır. Bu durum Çin Halk Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu ikili enerji işbirliğinin gelişmesine bir fırsat oluşturmuş ve büyük bir hız kazanmıştır. Fakat Çin-Rusya enerji işbirliğinde hala süregelen bazı problemler de mevcuttur. Rusya açısından, Batı ülkelerinin“Şeyl Gaz Devrimi”kaynaklı enerji talebinin geleceği iyi görünmediği için, doğu enerji politikası izlemeye başlaması, Çin tarafından yeterli görülmemektedir. Dolayısıyla enerji konusunda Çin Halk Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu'nun kendisine karşı sergilenen tavrından memnun değildir. Dolayısıyla iki devlet arasındaki mevcut enerji ilişkisi ve ilişkide yaşanan olumlu, olumsuz gelişmeler , artık akademik araştırmalara da konu olmakta ve uzman görüşleri bu ilişkide oldukça önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
As the world's one of leading energy producer and exporter, Russia pays utmost importance to the development of the Russian energy industry and pursues important policies towards this. The Yeltsin era coincided to a period in which the Russian Federation's inner policy was rather disorganized and the economy was terribly worsening with the disintegration of the Union of Soviet Socialist Republics. In this era, claiming that there are no external threats but the main problems are arising from the inner economic collapse of the country, the Yeltsin governance following a pro-Western foreign policy had planned to get economic aid by introducing the activities carried out of his governace period and Russian Federation newly seperated from USSR. The aim of this introduction was to improve the economy of the country. The government had also chosen to pursue a pro-Western energy policy, but this had caused a recession in the energy cooperation with People's Republic of China. Though the economic recovery was realized due to the high oil prices, the government had worked to decrease the Western dependence of the energy export during Putin's period. Because of the new followed policies creating an equilibrium between West and East, important developments had occured in the energy cooperation between People's Republic of China and Russian Federation though some problems still remained. After the cooperation of Medvedev and Putin, in order to prevent the effects of a potential international economic crisis Russia followed a pro-Eastern energy policy. This created an opportunity for the increment of the energy cooperation between People's Republic of China and Russian Federation. But there are still ongoing problems in this relationship. Russia's has begun to follow a pro-Eastern energy policy as the future of the energy demand of the Western countries taking its basis from the“Shale Gas Revolution”doesn't seem to be optimistic, but this isn't accepted as sufficient by the Chinese. Therefore People's Republic of China isn't happy with the behaviour of Russia demonstrated against her.