Romancı yönüyle Klaus Mann
Klaus Mann as a novelist
- Tez No: 380199
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klaus Mann, Roman İncelemesi, Sürgün, Toplumsal İlişkiler, Klaus Mann, Novel Study, Europe, Human Relations, Interwar Period
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada Alman Edebiyatı'nın en önemli yazarlarından Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Thomas Mann'ın kendisi gibi yazar olan oğlu Klaus Mann'ın Almanya'da yaşarken ve daha sonrasında sürgündeyken kaleme aldığı eserler incelenecektir. Çalkantılı bir dönemde yaşayan yazar Avrupa'daki iki büyük savaş arası dönemi iyi gözlemleyen entelektüeller arasında yer almaktadır. Kendisini güç kazanan yeni siyasi ve ideolojik yapının fikren karşı cephesinde konumlandıran Klaus Mann'ın eserleri çerçevesinde Almanya Edebiyatı'nda Sürgün konusuna kısa değinilecek, Mann'ın yaşamak zorunda kaldığı acı tecrübelere ve bunların hayatındaki izdüşümlerine ver verilerek; edebiyatının şekillendiği toplumsal ortam ve siyasi yapıdan söz edilerek ele aldığı konuların sürgün öncesi dönem ve sonrasında benzerlikleri ve farklılıkları gösterilmeye çalışılacaktır. Edebiyat alanında etkin bir kariyere sahip olan Klaus Mann'ın öne çıkan eserleri romanlarıdır. Bu romanlar aracılığıyla Avrupa'nın ve Almanya'nın değişen yüzü ve sosyokültürel ve sosyoekonomik durumu hakkında bilgi edinmek mümkündür. Bu sebeple, çalışmamıza yazarın öne çıkan üç romanını (Treffpunkt im Unendlichen/Sonsuzda Buluşma, Flucht in den Norden, Der Vulkan. Roman UnterEmigranten) ele alıp ve bu romanlarda kişiler arası ilişkileri ve kişilerin toplumsal/politik yönelimlerini irdelemeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
The topic of this study is to focus on three novels written by Klaus Mann (1906 – 1949) and analyze them in terms of relationships between characters and the social life depicted in these novels. Klaus Mann, oldest son of well-known writer Thomas Mann, was born into a family which was surrounded by prominent writers, notable intellectuals and artists of his time. Having witnessed the inter-war period (interbellum) in Europe, Klaus Mann gained a great sight into the social changes and defects in moral values of the time. Although he showed a scant interest in transformation of community at first, this has tended to change drastically with the threatening rise of fascism and so the Nazis at the end. Although being prolific in other areas of writing, his notable literary successes are his novels, which vividly demonstrate the interaction between characters and changing lives of them in a world that seems to bring about sorrow and grief to people. Through his novels, it is possible to learn about socio-economic and socio-cultural background of Europe, especially about Germany's changing face. Therefore, we will try to discuss and study three novels of him including TreffpunktimUnendlichen (Rendezvous in Eternity), Flucht in den Norden (Journey into Freedom) and Der Vulkan (Volcano), all of which present an explanatory perspective to the reader about his novel writing and the themes preferred to use in his novels.