Romancı yönüyle Cemil Kavukçu
Cemil Kavukçu as a novelist
  1. Tez No: 772349
  2. Yazar: BATUHAN EREZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cemil Kavukçu, roman, tahlil, Dönüş, Suda Bulanık Oyunlar, Gamba, Cemil Kavukçu, novel, analysis, Dönüş, Suda Bulanık Oyunlar, Gamba
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Cemil Kavukçu, 1980 sonrası gelişen Türk edebiyatının önemli yazarlarından biridir. Öykü, roman, deneme, anı, çocuk edebiyatı gibi türlerde eserler veren sanatçı, daha çok öykü türünde kaleme aldığı eserleriyle tanmış ve“öykücü”sıfatına mazhar olmuştur. Üretken bir yazar olan Cemil Kavukçu, eserlerinde kullandığı dil ve üslup açısından Sait Faik, Memduh Şevket Esendal, Oğuz Atay gibi isimlerin etkisinde kalır. Bunun yanında, edebiyatımızın birçok türünde eser verebilecek yetkinliğe ve bakış açısına sahip olan Kavukçu'nun daha çok öykü türünde kaleme aldığı metinleri inceleme ve araştırma konusu edilmiştir. Bu durum, yazarın“romancı”kimliğinin arka planda kalmasına neden olmuştur. Cemil Kavukçu, 1998 yılından itibaren Dönüş romanıyla, altı öykü kitabından sonra yeni bir türe geçiş yapar. Dönüş'ün ardından 2004 yılında Suda Bulanık Oyunlar'ı kaleme alan yazar, 2005 yılının Aralık ayında yayımladığı Gamba romanıyla kendisi için yeni bir tür olan romanda olgunlaşma evresine geçer. Yazarın Türk edebiyatı ekseninde, öykü türündeki başarısı yadsınamaz bir gerçektir. Fakat, Kavukçu'yu tek bir tür yazarı olarak düşünmek, kendisine ve yazarlığına bir haksızlık oluşturur. Nitekim, onun üç romanı olan Dönüş, Suda Bulanık Oyunlar ve Gamba romanını, bilimsel ve edebî açıdan incelemek, edebiyat tarihimiz ve yazarın romancı kimliği açısından önemlidir. Bu açıdan bakıldığında, araştırmamızın konusu, yüksek lisans tezine başlığını veren Cemil Kavukçu'nun romancı yönü ve romanları olacaktır. Çalışmamızın giriş bölümünde, öncelikli olarak Batı edebiyatında roman türünün doğuşu ve gelişiminden söz edilecektir. Arkasından roman türünün Türk edebiyatındaki tarihi seyri üzerinde durulacaktır. Giriş kısmında, özellikle Cemil Kavukçu'nun içerisinde bulunduğu 1980 sonrası Türk romanı, modern/postmodern roman kavramları üzerinde durulacaktır. Birinci bölümde ise, ilk etapta, Cemil Kavukçu'nun yaşamı üzerinden doğumuna, çocukluk ve gençlik yıllarına, ailesine, evliliğine ve iş hayatına değinilecektir. Bu kısımlarda, sanatçının yazarlığını ve edebî kişiliğini etkileyen unsurlardan söz edilecektir. Ardından Kavukçu'nun edebî kişiliği açıklanacak ve son olarak yapıtlarına yer verilecektir. İkinci bölümde, tezin asıl inceleme konusunu oluşturan, Cemil Kavukçu'nun kaleme aldığı Dönüş, Suda Bulanık Oyunlar ve Gamba romanları üzerinde durulacaktır. Romanların detaylı ve sistemli bir şekilde tahlili yapılacak, Kavukçu'nun romancı hüviyeti ortaya konacaktır. Tahlil esnasında, bilimsel ve edebî açıdan Şerif Aktaş'ın ve Nurullah Çetin'in roman çözümleme yöntemlerinden yararlanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Cemil Kavukçu is one of the important writers of Turkish literature that developed after 1980. The artist, who produced works in genres such as short stories, novels, essays, memoirs, and children's literature, was known for his works in the genre of short stories and earned the title of“storyteller”. A prolific writer, Cemil Kavukçu was influenced by names such as Sait Faik, Memduh Şevket Esendal, and Oğuz Atay in terms of the language and style he used in his works. In addition, the texts written by Kavukçu, who has the competence and perspective of producing works in many genres of our literature, have been the subject of examination and research. This situation caused the author's“novelist”identity to remain in the background. Cemil Kavukçu switched to a new genre after 6 storybooks with his novel Dönüş since 1998.The author, who wrote Suda Bulanık Oyunlar in 2004 after Dönüş, enters the maturation phase in a novel that is a new genre for him, with the novel Gamba published in December 2005. It is an undeniable fact that the author's success in the genre of short stories on the axis of Turkish literature. However, to think of Kavukçu as a single genre writer would be unfair to him and his authorship. As a matter of fact, examining his three novels, Dönüş, Suda Bulanık Oyunlar and Gamba from a scientific and literary perspective is important for our literary history and the novelist identity of the author. From this point of view, the subject of our research will be the novelist aspect and novels of Cemil Kavukçu, who gave the title to his master's thesis. In the introductory part of our study, first of all, the birth and development of the novel genre in Western literature will be mentioned.Then, the historical course of the novel genre in Turkish literature will be emphasized. In the introduction, the post-1980 Turkish novel, in which Cemil Kavukçu is in particular, and the concepts of modern/postmodern novel will be emphasized. In the first part, in the first place, Cemil Kavukçu's birth, childhood and youth years, family, marriage and business life will be discussed. In these parts, the factors affecting the authorship and literary personality of the artist will be mentioned. Then, Kavukçu's literary personality will be explained and finally his works will be included. In the second part, the main subject of the thesis will be focused on the novels Dön, Suda Bulanık Oyunlar and Gamba written by Cemil Kavukçu. The novels will be analyzed in a detailed and systematic way, and Kavukçu's novelist identity will be revealed.During the analysis, scientific and literary analysis methods of Şerif Aktaş and Nurullah Çetin will be used.