İnsan kanından saflaştırılan karbonik anhidraz ı izoenzimi üzerinde bazı ilaçların etkilerinin ın vıtro olarak incelenmesi
The effects of some medicine on the carbonic anhydrase i enzyme (in in-vitro conditions) which were purified from human blood
  1. Tez No: 380269
  2. Yazar: SİBEL TUĞRAL KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kan, Karbonik anhidraz, Afinite kromotografisi, Blood, Carbonic anhyrase, Affinity chromatography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kan histolojik bakımdan, hücreleri hareket eden ve esas maddesi sıvı halinde olan bir dokudur. Vücudun organları arasında madde alışverişine aracılık eden hayati sıvıdır. Kanda bulunan ve oksijen taşıma gibi çok komplike olayların seri ve hızlı bir şekilde, en az enerji harcanarak oluşmasını sağlayan, yani kimyasal tepkimelerin hızını arttıran (katalizleyen) biyomoleküllere de enzim denir. Karbonik Anhidraz ya da karbonik dehidrataz aktif bölgesinde çinko (Zn2+) iyonu içeren metaloenzim ailesinden ve yavaş bir reaksiyon olan karbondioksitin bikarbonat ve protona dönüşümünü katalizleyen bir enzimdir. Kırmızı kan hücrelerinde, hayvanların diğer kısımlarında ve bitkilerde bulunan, karbonik asidi karbondioksit ve suyla parçalayan enzimdir. Yapmış olduğumuz bu çalışmada, insan kanından karbonik anhidraz I izomerini (CAI) afinite kromotografisi yöntemi ile saflaştırılması gerçekleştirilmiştir. Enzimi % 62 verimle 115,64 kat saflaştırılmıştır. Saflaştırmış olduğumuz CAI izomeri üzerine, insanların sıkça kullanmış olduğu bazı ilaçların etken maddelerinin in vitro şartlarda inhibisyon etkileri incelenmiştir. İnhibisyon çalışmaları sonucunda Dimenhidrinat yarışmalı inhibisyon, diğer üç inhibirörümüzde yarışasız inhibisyon göstermiştir. Ki değerleri Metoprolol Tartarat 5.49±1.86 mM, Dimenhidrinat 15.89±6.55 mM, Digoksin 0.0914±0.0062 mM, Hiyosin - N – butilbromür 11.22±2.94 mM. 2014, 60 sayfa
Özet (Çeviri)
According to the histology; blood is the tissue which the main material is in the liquid state and its cells are moving. This is vital red liquid which facilitates transmission of material between organs. The biomolecules who provides the fast production of the complicated events like oxygen transportation with minimum energy, in other words catalyzers for chemical processes are called enzymes. Carbonic anhydrase or carbonic dehydrates is the enzyme from metaloenzym family which includes Zn2+ in its active section and which catalyzes the slow reaction for transformation of carbon dioxide to bicarbonate and protons. This is the enzyme that dismantles the carbonic acid to CO2 and H2O which is included in red blood cells, other parts of animals and plants. In this study; the purification of carbonic anhydrase I isomer (CAI) from human blood using affinity chromatography method has been performed. The enzyme has been purified by 62 % and 115.64 times. The inhibitor effect of the agent materials of some medicine that human use in daily life on CAI isomer that we purified in in-vitro conditions has been investigated. At the end of inhibition studies deminhidrinate shows competitive inhibition. Remaining 3 inhibitors Show non-competitive inhibition. Ki values are, Metoprolol Tartarate 5.49±1.86 mM, Dimenhidrinate 15.89±6.55 mM, Digoksin 0.0914±0.0062 mM, Hiosin - N – butilbromure 11.22±2.94 mM. 2014, 60 pages