Bazı bromfenollerin karbonik anhidraz izoenzimleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of some bromophenols on carbonic anhydrase isoenzymes
  1. Tez No: 757695
  2. Yazar: NECLA ÖZTAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ GÜLÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bromofenol, enzim aktivitesi Eylül 2022, 81 sayfa, Bromophenol, enzyme activity September 2022, 81 pages
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu tez kapsamında bromofenollerin geniş ve önemli biyolojik aktiviteleri göz önünde bulundurularak bir seri yeni bromofenolün sentezini gerçekleştirip hCA I ve hCA II enzim aktivitelerini incelemek amaçlanmıştır. Yöntem:Benzoik asit türevleri ile benzen türevleri PPA ortamında kenetleme reaksiyonuna tabii tutuldu. Akabinde elde edilen ketonların DCM ortamında BBr3 ile demetilleme sonucu ilgili yeni beş tane bromfenol türevi sentezlendi Ardından taze insan kanından afinite kolon kromatografisi aracılığıyla hCA I ve hCA I izoenzimleri saflaştırıldı. Elde edilen enzimin saflığını belirlemek için SDSPAGE yapıldı ve tek bant tespit edildi. IC50 değerlerini bulmak için hidrataz aktivitesi kullanılarak bu ilaçların karbonik anhidraz izoenzimi I ve II (hCA I ve hCA II) üzerine inhibisyon etkileri araştırıldı ve Aktivite (%)-[Bromofenol] grafikleri çizildi. Bulgular: Yapılan kenetleme ve demetilleme reaksiyonları sonucu ilgili diaril metan ve bromofenol bileşikleri sentezlendi ve yapılan NMR, IR, elementel analizlerinin ardından sonuçların yapılarla uyumlu olduğu gözlemlendi. Elde edilen bileşiklerin hCA I ve hCA II izoenzimleri üzerine inhibisyon çalışmaları sonucunda hCA I izoformu için en iyi inhibisyonu (5-brom-2,4-dimetoksifenil )(3,4-dimetoksifenil)methanon (19) bileşiğinin sergilediği (Ki: 0,63 nM), hCA-II için ise (2-brom-4,5-dihidroksifenil)(4- hidroksifenil)methanon (29) bileşiğinin sergilediği (Ki: 0,63 nM) gözlemlendi. Sonuç: Bu tez kapsamında sentezlenen bir seri bromofenolün yapılan analizler sonucu yapılarla uyumlu olduğu ve hCA I ve hCA II izoenzimlerini inhibe ettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this thesis, it was aimed to synthesize a series of new bromophenols and to examine the hCA I and hCA II enzyme activities, taking into account the wide and important biological activities of bromophenols. Method: Benzoic acid derivatives and benzene derivatives were subjected to chelating reaction in PPA medium. Then, as a result of demethylation of the obtained ketones with BBr3 in DCM medium, five new bromphenol derivatives were synthesized. Then, hCA I and hCA I isoenzymes were purified from fresh human blood by affinity column chromatography. SDSPAGE was performed to determine the purity of the obtained enzyme and single band was detected. Inhibitory effects of these drugs on carbonic anhydrase isoenzyme I and II (hCA I and hCA II) were investigated by using hydratase activity to find IC50 values, and Activity (%)-[Bromophenol] graphs were drawn. Results: As a result of the chelating and demethylation reactions, the related diaryl methane and bromophenol compounds were synthesized and it was observed that the results were compatible with the structures after the NMR, IR and elemental analyzes. As a result of the inhibition studies on the hCA I and hCA II isoenzymes of the obtained compounds, the best inhibition for the hCA I isoform (5-bromo-2,4-dimethoxyphenyl)(3,4-dimethoxyphenyl)methanone (19) was exhibited (Ki: 0.63 nM), and for hCA-II (2-bromo-4,5-dihydroxyphenyl)(4-hydroxyphenyl)methanone (29) exhibited (Ki: 0.63 nM). Conclusion: As a result of the analysis, it was concluded that a series of bromophenol synthesized within the scope of this thesis were compatible with the structures and inhibited hCA I and hCA II isoenzymes.