Farklı hidrofilik gruplar içeren blok kopolimerlerin atom transfer radikal polimerleşmesi (ATRP) yöntemiyle sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of different hydrophilic groups containing block copolymers by atom transfer radical polymerization (ATRP) method
  1. Tez No: 380273
  2. Yazar: CİHAN AÇIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF VARGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: n-bütil akrilat, n-vinil pirolidon, n-izopropil akrilamid, sülfobetain metakrilat, grafen, atom transfer radikal polimerleşme, dielektrik özellikle, n-butyl acrylate, n-vinly pyrrolidone, n-isopropyl acrylamide, sülfobetaine methacrylate, atom transfer radical polymerization, graphene, dielectric properties
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hidrofilik özellikteki Poli(sülfobetain metakrilat), Poli(n-vinil pirolidon) ve Poli(n-izopropil akrilamid) polimerleri yara sargıları, ilaç salım sistemleri,kompleks yapıcı ajanlar,boya sıyırma ajanı ve stabilizatör olarak birçok alanda kullanılmaktadır.Bu hidrofilik polimerler çeşitli monomerlerle kopolimerleştirilerek sözü geçen alanlarda kullanılmak üzere fiziksel ve kimyasal özellikleri geliĢtirilmektedir. Hidrofobik özellikteki Poli(n-Bütil akrilat)polimeri ise bu hidrofilik polimerlerle kopolimerl eştirilebilir. Son yılların en çok ilgi çeken malzemesi olan grafen,polimerler içerisine katılarak polimerlerin elektriksel,termal ve mekanik özelliklerinin gelişmesi sağlanmaktadır.Bu çalışmada atom transfer radikal polimerleşme (ATRP)yöntemiyle farklı kompozisyonlarda Poli(n-Bütil akrilat-ko-n-vinil pirolidon)PBA-ko-PVP, Poli(n-Bütil akrilat-ko-sulfobetain metakrilat) PBA-ko-PSBMA ve Poli(n-Bütil akrilat-ko-N-izopropil akrilamid),PBA-ko-PNIPAM amfifilik blok kopolimerleri sentezlenmiĢtir. Hidrofobik segment PBA ile sabit tutulup üç farklı hidrofilik segmentin kopolimer özellikleri üzerindeki etkisi incelenmiştir.Kopolimerlerin ve homopolimerin yapısal (FTIR,1H-NMR), ve termal (DSC ve TGA) karakterizasyonu yapıldıktan sonra film haline getirilmiş ve filmlerin içerisine grafen katılmıştır. Grafen katılmıĢ filmlerin termal ve elektriksel özellikleri incelenmiştir.Grafen oranı artırıldıkça fimlerin elektriksel iletkenliğinin, bozunma sıcaklıklarının ve mekanik kararlılıklarının arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hydrophilic Poly(sulfobetaine methacrylate), Poly(n-vinly pyrrolidone)and Poly(n-isopropyl acrylamide) polymers have been used in many areas such as wound dressings, drug deliveries,complex forming agents,dye stripping agents and stabilizers.The physicaland chemical properties of these polymers are improved by copolymerization with various monomers for being used in above mentioned fields. These hydrophilic polymers can be copolymerized with hydrophobic Poli(n-butil-akrilat) polymer. Recently, electrical, thermal and mechanical properties of polymers are provided by addition of graphene attracting fantastic significant lately is added into those polymers.Material graphene, which attracted the most attention in recent years,is added into the polymers resulted in an improved electrical,thermal and mechanical properties of the polymers. Inthis study, amphiphilic block copolymers such as Poly(n-butyl acrylate-co-n-vinly pyrrolidone) PBA-co-PVP),Poly(n-butyl acrylate-co-sulfobetaine methacrylate)PBA-co-PSBMA and Poly(n-butyl acrylate-ko-n-isopropyl acrylamide), PBA-co-PNIPAM with different compositions were synthesized by atom transfer radical polymerization (ATRP) method. Hydrophobic PBA segment kept constant and the effect of three different hydrophilic segment on the copolymer properties were examined. The structural(FTIR,1H-NMR) and thermal (DSC ve TGA)characterizations were done for both copolymers and homopolymers and then graphene incorporated copolymer films were obtained. The thermal and electrical properties of graphene-added films have been investigated.It was observed that the increasinf graphene content in the copolymers resulted in the increment for electrical conductivity, decomposition temperature and mechanical stability.