Restorasyon sonrası yeniden işlevlendirilen konaklama yapılarında yapay aydınlatma ve 'Akaretler W İstanbul Otel' örneği
Artifical lighting of the accomodational building which re-functioned after the restoration 'Akaretler W İstanbul Hotel' model
  1. Tez No: 380283
  2. Yazar: YEŞİM KOSİF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TÜTENGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Aydınlatma, Aydınlatma Tasarımı, Akaretler, Konaklama Yapıları, Yeniden İşlevlendirme, Artificial Lighting, Lighting Design, Akaretler, Accommodation Building, Re-functioned
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yapay aydınlatma, uzun yıllardır insanoğlunun ihtiyaçlarının başında gelen“görme”kavramının gerçekleşmesi için sağlanan bir sistem olarak düşünülebilir. Bu sistem günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte“aydınlatma tasarımı”kavramının var olmasına olanak sağlamıştır. Mimar ve elektrik mühendislerinin ilgi alanına giren bir meslek haline gelmiştir. Bu mesleği icra edebilmek için“ışık”kavramının teknik yöntemlerinin iyi bilinmesi gerektiği gibi, sanatsal bakış açısına da ihtiyaç vardır. Dolayısıyla aydınlatma tasarımı, sadece nesneleri görünür kılmayı değil, nesnelere veya yapılara anlam yüklemeyi de hedeflemektedir. Günümüzde, mekanlarda yapay aydınlatmanın önemli bir yeri olduğu gerçektir. Bu gerçeklik tarihi yapılarda ayrı bir önem taşımaktadır. Yapıların yeniden işlev kazandırılması ise günümüzde gereklilik olarak görebilmekteyiz. Tarihi mekanlar açısından zengin olan ülkemizde, bu yapıların karakteristik özelliklerini vurgulamak önemlidir. Mekanın bu özelliklerini görsel algılama yoluyla anlarız. Işık görsel algılamamızı yani mekanı anlamamızı sağlayan en önemli faktörlerden biridir. Bu tez çalışmasında, öncelikle yapay aydınlatma çeşitleri ve bu çeşitlere göre teknik yöntemler anlatılmıştır. Mimarlıkta ve turizm de önemli yere sahip konaklama yapılarının, her biriminin, aydınlatma sistemine dair teknik bilgilere yer verilmiştir. Sonrasında, restorasyon ve yeniden işlevlendirme kavramları açıklanmış,“Akaretler Sıraevler”tarihi ve mimari açıdan incelenmiştir. Bu bağlamda, Akaretler yapı grubunun içinde barındırdığı“W İstanbul Otel”in yapay aydınlatmasında ne gibi sorunlarla ve farklılıklarla karşılaşıldığı, hangi yöntemlere başvurulduğu“aydınlatma tasarımı”kavramıyla birlikte incelenip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Artificial lighting can be tought as a system provided to actualize the primary need of the mankind,“to see”. Nowadays, this system has enabled formation of the concept“lighting design”with the development of the technology. This became the job of interest to architects and electrical engineers. To be able to perform this profession technical methods of the“light”should be well known as well as there should be artistic aspects. Therefore the aim of the lighting design is not only to make objects appear, also it aims to attribute meaning to the objects and the structures. It is true that artificial lighting has an important role in the environment. This truth has a particular importance in historical structures. We see the necessity nowadays to gain re-function to structures. Our country is rich in historical sites so it is important to highlight the characteristics of these structures. We understand this venue features through visual perception. Light is one of the most important factors to realize the visual perception. In this thesis, firstly the artificial lighting types together with technical methods by types were introduced. The accomodation structures, which have important role to architecture and tourism, and işts units' lighting systems' technical information were introduced. Secondly, the restoration and adaptive reuse concepts explained and“Akaretler Sıraevler”were examined in terms of history and architecture. In this context,“W Istanbul Hotel”, that is in Akaretler structural group, has been examined in terms of artificial lighting problems and differentiations as well as the methodsreferred to“lighting design”, has been interpreted together.