Sıçan mesane'si düz kası kasılma-gevşeme yanıtları üzerine ammonium pyrrolidine dithiocarbamate, SG-BENZ, caffeic acid phenil ester, atorvastatin kalsiyum'un etkileri
The effects of ammonium pyrrolidine dithiocarbamate, SG-BENZ, atorvastatin ca and caffeic acid on the contraction and relaxation responses of bladder of rats
- Tez No: 380416
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ DAYIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Biology, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Ammonium Pyrrolidine Dithiocarbamate, Atorvastatin Ca, Bladder, Caffeic Acid Phenil Ester, Rat, SG-BENZ
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Mesanenin idrarın depolanması ve boşaltılması olmak üzere iki fonksiyonu mevcuttur. İdrarın depolanmasında işlevsel bir sfinkter, boşaltılmasında ise düz kas liflerinin yaptığı bir ağ şeklinde olan işlevsel bir detrüsor gerekmektedir. Detrüsör kasıldığında mesane içi basınç artar ve mesane boşalır, gevşediğinde ise mesane içi basınç azalır ve idrar depolanır. Mesane dolumu sırasında doluluk hissi, mesane duvarının kas tabakaları içinde yerleşmiş reseptörler tarafından algılanmakta ve getirici sinirlerle iletilmektedir. Bu reseptörlerden α adrenerjik ve kolinerjik reseptörler kasılmada, β adrenerjik reseptörler ise gevşemede rol oynar. Bazı hastalıkların reseptörleri ve sinir sistemini etkileyerek nörojenik alt üriner sistem disfonksiyonlarına yol açtığını ve tedavi için kullanılan ilaçların tam olarak olmasa da nörojenik alt üriner disfonksiyonlarında aşırı aktif mesane, az aktif mesane durumlarına etkileri bildiren literatürler ışığında asetilkolin ile prekontrakte mesane düz kaslarında sg-benz, atorvastatin,cape, pyrolidin uygulanarak mesane düz kaslarında nasıl cevaplar verdiği araştırılmıştır. Çalışma 4 grupta gerçekleştirilmiştir. Cape, atorvastatin kalsiyum, pyrrolidine ile sg-benz gruplar ve her grupta yaklaşık 10 hayvan olmak üzere toplam 40 hayvan ile çalışılmıştır. Deneyde kullanılacak olan sıçan tartıldıktan sonra servikal dislokasyonla öldürülüp orta median hattan insizyon açılarak mesanenin üreter girişlerinde kalan gövde kısmı çıkarılmıştır. İzole mesaneler Krebs-Henseleit solüsyonunun içerisinde izole organ banyosuna monte edilmiştir. KCl ile organların canlılığı test edilmiş ve prekontraksiyon için mesaneye Ach verilmiştir. CAPE, Atorvastatin kalsiyum, pyrrolidine veya SG-BENZ 10-9 - 3x10-4 M dozlarında kümülatif olarak verilerek kasılma veya gevşeme cevapları izometrik transduser aracılığıyla data acquisition analiz sisteminde kaydedilmiştir. Gruplar arasında belirli dozajlarda anlamlı farklılıklar bulunurken en yüksek gevşeme cevapları sg-benz uygulanan preperatlarda görülmüştür. Bütün maddelerin gevşeme cevabı gösterdiği ortak dozun 3x10-6 M olduğu saptanmıştır. Bu dozajda sg-benz bütün maddelerden anlamlı olarak daha fazla gevşeme cevabı oluşturmuştur. Sonra sırasıyla pyrrolidine, ator ve cape'nin geldiği gözlenmektedir. Sonuç olarak bütün maddeler Ach ile prekontrakte mesane düz kası preperatlarında doza bağlı artan gevşeme cevapları oluşturmuştur. Anahtar kelimeler; Sıçan, Ammonium Pyrrolidine Dithiocarbamate, Atorvastatin Kalsiyum, Caffeıc Acid Phenıl Ester, SG-BENZ.
Özet (Çeviri)
The urinary bladder has two functions as storage and discharge of urine. The storage of urine is achieved by a functional sphincter and the discharge of urine is achieved by a functional detrusor formed as a web with smooth muscle fibers. The urinary bladder interior pressure increases and urine discharges by the contraction of detrusor and interior pressure decreases and urine storage occurs by the relaxation of detrusor. The fullness sensation during the storage of urinary bladder is perceived by receptors placed inside the muscle layers of bladder walls and these signals is transmitted by afferent nerves. Out of these receptors, α adrenergic and cholinergic receptors plays role in contraction and β adrenergic receptors in relaxation. Some diseases cause neurogenic lower urinary tract dysfunctions by affecting receptors and neurosystem and drugs used in case of neurogenic lower urinary tract dysfunctions for treatment and mentioned in literature leads to overactive or underactive bladder conditions opened the way for us to investigate the response of precontracted bladder smooth muscles with ACh by applying SG-Benz, Atorvastatine Ca, Caffeic Acid Phenil Ester, Ammonium Pyrrolidine Dithiocarbamate. The study is operated in four groups. Each Cape, Atorvastatine Calcium, Pyrrolidine and SG-Benz formed a group with 10 animals and groups total of 40 animals. The rat used in the experiments were weighted first and then killed by cervical dyslocation and the abdominal part is removed by medial line incision in the interior of ureter of bladder. The isolated bladders were fixed to computerized organ bath systems filled with Krebs-Henseleit solution. The organ vitality is tested by KCl and the ACh was given to bladder for precontraction. CAPE, Atorvastatin calcium, pyrrolidine or SG-Benz were given as 10-9 - 3x10-4 M doses cumulatively to obtain contraction and relaxation responses and these responses were recorded in data acquisition analyzing system by isometric transducer. There are meaningful differences at definite doses among groups and the highest relaxation response is found in the samples provided with SG-Benz. The shared response dose of relaxation responses of all drugs was detected as 3x10-6 M. The SG-Benz at this dose produced more relaxation response than all other drugs used. Then, pyrrolidine, atorvastatine and CAPE come respectively. As a result, all drugs produced dosage related increasing relaxation responses in precontracted bladder smooth muscle preparations with ACh applied together.