Sıçan ileumu ve mesanesi düz kası kasılma ve gevşeme cevapları üzerine sinnamik asitin etki mekanizmasının araştırılması
Investigation of the effection mechanism of sinnamic acid on contraction and relaxation of smooth muscles of ileum and bladder of rats
- Tez No: 456935
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ DAYIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Biology, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Atropin, Fentolamin, İleum, Mesane, Nifedipin, Propranolol, Sinnamik Asit, Tetraetil Amonyum, Atropine, Bladder, Cinnamic Acid, Ileum, Nifedipine, Phentolamine, Propranolol, Tetraethyl Ammonium
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Sinnamik Asit, Cinnamomi cortex (Tarçın) bitkisinde yaygın olarak bulunan bir fenolik asit türevidir ve adını da tarçın bitkisinden almıştır. Antimikrobial, Antitümöral, Antikanserojen ve Antifungal özelliklerinin olduğu ve vazodilatör etkisi saptanmıştır. Bu çalışma kontrol, atropin, fentolamin, propranolol, nifedipin, tetraetil amonyum ve atropin+fentolamin+propranolol uygulanan gruplar olmak üzere 7 farklı grupta ileum ve mesane için ayrı ayrı gerçekleşmiştir. Çalışmada KCl veya karbakol ile ön-kastırılmış ileum/mesane dokularına farklı antagonist ya da kanal blokörlerinin uygulanması sonrası ilgili dokuların sinnamik aside karşı kasılma-gevşeme cevapları incelenmiştir. Sinnamik asit ileum ve mesanede doza bağlı kasılma ve gevşemeler oluşturmuştur. Atropin ileumu daha fazla kastırırken gevşeme cevaplarını değiştirmemiştir. Mesanede ise kasılma cevaplarını inhibe ederken gevşemeyi arttırmıştır. Fentolamin ileum ve mesanenin kasılma ve gevşeme cevapları değişmemiştir. Propranolol ileumun kasılma cevaplarını inhibe etmiş gevşeme cevapları değişmemiştir. Mesanede ise kasılma cevapları artarken gevşeme yanıtları değişmemiştir. Nifedipin ileumda sinnamik asidin kasılma cevaplarını inhibe ederken gevşeme cevaplarını değiştirmemiş, mesanede kasılma cevaplarını etkilemezken gevşeme cevaplarını arttırmıştır. TEA ileumda kasılma ve gevşeme cevaplarını değiştirmemiş mesanede de kasılma cevaplarını etkilemezken gevşeme cevaplarını arttırmıştır. Aynı anda yapılan adrenerjik ve kolinerjik reseptör blokajı ileumda ve mesanede kasılma ve gevşeme cevaplarını değiştirmiş fakat anlamlı olarak etkilememiştir. Sonuç olarak sıçan ileum ve mesane düz kasları üzerinde uyguladığımız Sinnamik asidin kullandığımız reseptör antagonistleri ve kanal blokörlerinin dışında farklı reseptörler veya yolaklar aracılığı ile de etkide bulunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cinnamic Acid is a phenolic acid derivative commonly found in Cinnamomi cortex (Cinnamon) plant, and it is named after cinnamon plant. It have Antimicrobial, Antitumoral, Anticancer and Antifungal properties and beyond that its vasodilator effect were also detected. This study was performed separately for ileum and bladder in 7 different groups, namely atropine, phentolamine, propranolol, nifedipine, tetraethyl ammonium and atropine + phentolamine + propranolol applied groups. In the study, the contraction-relaxation responses to cinnamic acid of the relevant tissues were examined after application of different antagonists or channel blockers to KCl or carbachol pre-contracted ileum / bladder tissues. Cinnamic acid caused constraction and relaxation of the ileum and bladder as dosage dependent manner. Atropine did not change the relaxation response while further contracting the ileum. It increased relaxation while inhibiting contraction responses in bladder. The contraction and relaxation responses of phentolamine on ileum and bladder was not changed. The propranolol inhibited the contraction responses of ileum, but did not change the relaxation responses. In bladder, the contraction responses increased, but relaxation responses did not change. Nifedipine did not alter the relaxation responses while inhibiting the response of contraction to cinnamic acid in ileum, and increasing relaxation responses without affecting the contraction responses in the bladder. TEA increased relaxation responses while it did not affect the contraction responses in bladder, but did not change contraction and relaxation responses in ileum. At the same time, the adrenergic and cholinergic receptor blockade performed at the same time altered the contraction and relaxation responses in the ileum and bladder, but did not significantly affect them. In conclusion, it is thought that cinnamic acid applied on rat ileum and bladder smooth muscles, is also influenced by different receptors or pathways other than receptor antagonists and channel blockers preferred by us.