Genetiği değiştirilmiş (GDO) mısır (Zea mays L.)'ın swıss albino farelerde potansiyel etkilerinin araştırılması
The investigation of the potential effects of genetically modified (GMO) maize (Zea mays L.) on swiss albino mice
- Tez No: 380597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜLTİĞİN ÇAVUŞOĞLU, PROF. DR. KÜRŞAD YAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: GDO, Fizyoloji, Genotoksisite, Mikronukleus, GMO, Physiology, Genotoxicite, Micronucleus
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bir organizmanın gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendisinde olmayan yeni bir özellik kazandırılmasıyla elde edilen organizmaya genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) denilmektedir. Bu çalışmada genetiği değiştirilmiş GDO'lu mısır (Zea mays L.)'ın Swiss albino farelerdeki potansiyel fizyolojik ve genotoksik etkileri araştırılmıştır. Fizyolojik etkiler; canlı doğum ağırlığı, canlı ağırlık, organ ağırlığı ve doğum parametrelerinin ölçümü ile genotoksik etkiler ise; yanak mukoza epitel hücreleri ve eritrosit hücrelerindeki mikronukleus (MN) varlığının tespitiyle değerlendirilmiştir. Fareler her grupta 10 hayvan olacak şekilde toplam 4 gruba ayrılmış, kontrol grubundaki fareler GDO'suz mısır, uygulama grubundaki fareler ise GDO'lu mısır ile beslenmiştir. Anaç grubundan meydana gelen I. nesil ve bu nesilden meydana gelen II. nesil farelerde aynı şekilde beslenerek GDO'nun nesiller boyunca potansiyel etkileri araştırılmıştır. GDO'lu mısır ile beslenen anaç grubu, I. nesil ve II. nesil farelerde karaciğer organ ağırlıkları, canlı ağırlık, canlı doğum ağırlıkları ve canlı doğum sayısının azaldığı, böbrek organ ağırlıkları ve eritrosit hücrelerindeki MN sayılarının arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca anaç grubu, I. ve II. nesil farelerin hiç birinin yanak mukoza epitel hücrelerinde MN oluşumuna rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
An organism of which gene sequence is modified or a new feature is added to it is called Genetically Modified Organism (GMO). This study researches the potential physiologic and genotoxic effects of a genetically modified organism, maize (Zea mays L.) on Mice. While physiologic effects are identified by measuring live-born weight, live weight, organ weight and genotoxic effects are evaluated by identifying buccal mucosa epithelial cells and existence of micronucleus (MN) in erythrocyte cells. In this sudy, mices were divided into four categories in which 10 mice existed both as control and practice groups. The mice in control groups were feeded with Non-GMO maize, while the mice in treatment groups were feeded with GMO maize. Potential effects of GMO maize on the first generation mice, which comprised of mother mice and second generation mice that derived from the former generation through being feeded in the same way. It has been found out that organ weight of liver, live weight, live-born weight and number of liveborns have reduced and organ weight of kidneys and the number of MN in erythrocyte cells have increased in mother, first generation and second generation mice, which were feeded with GMO maize. In addition, there could not be found formation of MN in buccal mucosa epithelial cells of mother, first and second generation mice.