İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersi fizik konularındaki akademik başarılarının matematik tutumu ile ilişkisi
The relationship between primary 8th grade students' academic achievements in physics unites of science and technology lessons and mathematics attitude
  1. Tez No: 380635
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ALICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKUT EMRE BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Tutumu, Fen Başarısı, Fen Eğitimi, İlköğretim, Mathematics Attitude, Achievement of Science, Science Education, Primary Education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Fen bilimleri ile matematik arasında sıkı bir ilişki olduğundan matematiğe karşı geliştirilen tutumun fen ve teknoloji ders başarısına etkisinin olacağı tahmin edilmektedir. Bu durumun çeşitli değişkenler açısından incelenmesinin fen eğitimine katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersi fizik konularındaki akademik başarıları ile matematik tutumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Giresun'da gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Giresun ili ilköğretim okullarındaki 8. sınıf öğrencileri; örneklemini ise Giresun il merkezi ile Giresun iline bağlı bazı ilçe ve köylerde bulunan toplam 8 ilköğretim okulunda öğrenim gören 562 ilköğretim 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgiler Anketi, Kuvvet ve Hareket Ünitesi Başarı Testi ile Duatepe ve Çilesiz'in (1999) geliştirdiği Matematik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada istatistiksel analiz yöntemlerinden frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma analizi, t-testi, Anova ve Scheffé Testi ile Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak, araştırmaya katılan öğrencilerin matematik tutum puanları orta düzeyde bulunmuştur. Ayrıca öğrencilerin kuvvet ve hareket ünitesi akademik başarı puanları da orta düzeyde bulunmuştur. Öğrencilerin hem tutum hem de başarı puanlarının cinsiyete, ailenin eğitim durumuna ve yaşadıkları yerleşim birimine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin fen ve teknoloji dersi fizik konularındaki akademik başarıları ile matematik tutumları arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It?s expected that attitudes which are being developed towards mathematics affect the success of science and technology lessons since there is a strong relationship between mathematics and science and technology lessons. It?s thought the examination of this situation in terms of various variables will contribute to science education. The purpose of this research is to examine primary 8th grade students' academic achievements in physics unites of science and technology lessons and their mathematics attitudes in terms of several variables and to determine the relationship between the two. Survey method was used in this research. Research was carried out in Giresun in the academic year 2011-2012. The population of this research are primary 8th grade students in Giresun and the sample of this research are 562 primary 8th grade students who study at 8 primary schools from center of Giresun and some towns and villages in Giresun. Personal Information Questionnaire and Force and Motion Unit Achievement Test developed by the researcher and Mathematics Attitude Scale developed by Duatepe and Çilesiz (1999) are used to collect data. In this research, frequency, percent, mean and standard deviation analysis from statistical analysis methods, t-test, Anova with Scheffé test and Pearson's correlation analysis were performed. As a result, students' mathematics attitude scores were found medium level. Also, students' academic achievement scores of force and motion unit were found medium level. It?s determined that the achievement scores and attitude scores of students indicate significantly differences according to gender, their families? education and their settlements. It?s determined that there is a medium and statistically significant positive correlation between students' academic achievements in physics unites of science and technology lessons and mathematics attitudes.