Örgüte bağlılığın kolektif şükran ve işe angaje olma ilişkisindeki aracılık rolü: Muğla ili Yatağan bölgesi mermer sanayi sektöründe bir araştırma
The mediating role of organizational commitment in the relationship between collective gratitude and work engagement: A study in the marble industry sector in the Yatağan region of Muğla province
  1. Tez No: 963070
  2. Yazar: MUSA EMRE GAYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER TASLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kolektif Şükran, Örgüte Bağlılık, İşe Angaje Olma, Collective Gratitude, Organizational Commitment, Work Engagement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada örgüte bağlılığın kolektif şükranın ve işe angaje olma değişkenleri üzerindeki aracılık etkisi incelenmiştir. Çalışma kapsamında öncelikle, kolektif şükran, örgüte bağlılık ve işe angaje olma kavramları, alt boyutlarıyla birlikte ele alınmıştır. Daha sonra değişkenler üzerinde yapılan araştırmalar derlenerek hipotezler belirlenmiştir. Kolektif şükran, çalışanların örgüt kültürüne bağlı olarak bireysel minnettarlığın toplu bir şekilde kolektif ifadesidir. Çalışma içerisinde kolektif şükran önemi, öncülleri, örgütlerde nasıl geliştirilebileceği ve çıktıları ele alınmıştır. Örgüte bağlılık kavramı ise, çalışanların kurumuna, işine ve iş arkadaşlarına duyduğu sadakati, kurumun hedeflerine olan inancı tanımlanmaktadır. Bu çalışmada kavram, literatürde kabul görmüş Meyer, Allen ve Smith'in modeline göre; duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık olmak üzere üç boyutta değerlendirilmiştir. İşe angaje olma, çalışanların görevlerini yerine getirirken istekli, gönülden bağlı ve enerjik olmaları durumudur. Çalışmada, işe angaje olma kavramı dinçlik, adanmışlık ve özümseme olmak üzere üç alt boyutta ele alınmıştır. Ayrıca işe angaje olma kavramının, literatürde benzer görülen kavramlardan nasıl ayrıldığı da incelenmiştir. Çalışmada, literatür taraması neticesinde ele alınan kavramsal çerçeve ile değişkenler arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın hipotezleri oluşturularak araştırma yönteminde belirtilen tekniklerde elde edilen verilerin analizlerine ilişkin bulgu ve sonuçlara yer verilmiştir. Çalışmanın örneklemi, Muğla ili Yatağan bölgesinde faaliyet gösteren mermer sektöründe çalışan 320 kişiden oluşmaktadır. Kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 162 çalışana, yüz yüze görüşmelerle anket uygulanmıştır. Anket formunda 5'li Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar neticesinde, geliştirilen temel hipotezler desteklenmiştir. Sonuçlara göre, kolektif şükranın, örgüte bağlılık ve işe angaje olma üzerinde alt boyutlarıyla birlikte pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the mediating effect of organizational commitment on the variables of collective gratitude and work engagement. Within the scope of the study, the concepts of collective gratitude, organizational commitment, and work engagement were first examined along with their sub-dimensions. Then, hypotheses were determined by compiling research conducted on the variables. Collective gratitude is the collective expression of individual gratitude based on the organizational culture. The study addressed the importance of collective gratitude, its precursors, how it can be developed in organizations, and its outcomes. The concept of organizational commitment is defined as the loyalty of employees to their institution, their job, and their colleagues, as well as their belief in the institution's goals. In this study, the concept is evaluated in three dimensions according to the model accepted in the literature by Meyer, Allen, and Smith: emotional commitment, continuance commitment, and normative commitment. Job engagement is the state of employees being willing, sincerely committed, and energetic while performing their duties. In this study, the concept of work engagement was examined in terms of three sub-dimensions: vigor, dedication, and absorption. In addition, how the concept of work engagement differs from similar concepts in the literature was also examined. In this study, the relationship between the conceptual framework and the variables examined as a result of the literature review was attempted to be revealed. In this direction, the hypotheses of the study were formed, and the findings and results of the analysis of the data obtained using the techniques specified in the research method were presented. The sample of the study consisted of 320 people working in the marble sector in the Yatağan region of Muğla province. A questionnaire was administered to 162 employees selected by convenience sampling through face-to-face interviews. A 5-point Likert scale was used in the questionnaire. The results obtained in the study supported the basic hypotheses developed. According to the results, it was determined that collective gratitude has a positive and significant effect on organizational commitment and job engagement, along with its sub-dimensions.